Ольга Трофімцева відвідала Український інститут експертизи сортів рослин

  • 26 бер. 2019 12:35
  • 2674
    • Новина Ольга Трофімцева відвідала Український інститут експертизи сортів рослин Ранкове місто. Кропивницький
     
    Во. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева ознайомилась з роботою Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР), який розташований у Києві. Про це повідомляє Урядовий портал
     
    Вона оглянула лабораторну та матеріально-технічну базу УІЕСР, а також обговорила актуальні питання з керівництвом та співробітниками закладу.
     
    Зокрема, на зустрічі обговорювались: стратегія розвитку УІЕСР як експертного закладу у сфері охорони прав на сорти рослин, напрями вдосконалення державної науково-технічної експертизи сортів рослин та шляхів її подальшої оптимізації.
     
    В рамках заходу також була презентована інформаційно-довідкова система «Сорт», яка була розроблена фахівцями УІЕСР і запущена місяць тому. Система є доступною для усіх зацікавлених осіб та містить понад  10 тисяч сортів рослин, які представлені у Реєстрі сортів рослин України.
     
    - Наукова-технічна експертиза сортів рослин є необхідною умовою ведення ефективного сільськогосподарського виробництва і особливо рослинництва. Тому наукова діяльність інституту, діджиталізація його систем, а також синхронізація відомостей, які містяться в національних реєстрах з міжнародними, є важливими складовими для подальшого розвитку галузі, – зазначила Ольга Трофімцева.
     
    Вона додала, що з огляду на технічну та наукову базу, якою володіє сьогодні УІЕСР, а також на висококваліфікований персонал, інститут має усі передумови та великий потенціал, щоб бути провідним експертним закладом із проведення державної науково-технічної експертизи сортів рослин.
     
    Також під час заходу Ольга Трофімцева взяла участь у дегустації хліба, випеченого спеціально для експертної оцінки якісних показників сортів пшениці та інших культур.
     
    Довідково 
     
    Український інститут експертизи сортів рослин є базовою науково-дослідною установою з проведення комплексу польових і лабораторних досліджень з науково-технічної експертизи сортів рослин в Україні, а також уповноваженою установою щодо проведення ділянкового (ґрунтового) та лабораторного сортового контролю.
     
    УІЕСР для досліджень має: розгалужену мережу пунктів досліджень, що мають власні земельні ділянки для цілей експертизи (обсяг землі в УІЕСР більше 2000 га); достатню кількість кваліфікованого персоналу: 96 наукових працівників та 570 кваліфікованих фахівців в сфері охорони прав на сорти рослин; лабораторію, акредитовану Національним агентством з акредитації України за стандартом ДСТУ ISO/IEC 17025:2016; колекції загальновідомих сортів та колекції сортів з еталонними ознаками, умови для їх формування, підтримання та використання; програмне забезпечення аналітичних досліджень з експертизи заявки на сорт рослин.
     
    Читайте також: Олександр Цертій про нові розрахунки по земельній аренді