Олександр Цертій про нові розрахунки по земельній аренді

  • 25 бер. 2019 19:14
  • 2873
    • Новина Олександр Цертій про нові розрахунки по земельній аренді Ранкове місто. Кропивницький
     
    Фінансовий рік для багатьох кропивничан розпочався з неприємних сюрпризів. Згідно витягу з Держгеокадастру, усім землекористувачам і власникам землі почали надходити нові розрахунки по орендній платі за земельні ділянки. Порівняно із минулим роком тарифи зросли в два, три, а подекуди навіть в шість разів. 
     
    Це стосується не лише юридичних осіб, а й кожного із нас, хто має у власності чи в користуванні хоча б квадратний метр землі в межах міста Кропивницького. 
     
    Дякувати за це маємо місцевій владі, яка ще в липні 2018 року на сесії міської ради прийняла рішення, яким затвердила нову технічну документацію з нормативно-грошової оцінки землі міста Кропивницького. Тоді рішення приймалося поспіхом, без широкого обговорення. А сама технічна документація, яка є регуляторним актом, ні в засобах масової інформації, ні на сайті міської ради, як цього вимагає законодавство, оприлюднена не була. 
     
    З 1 січня завищені, у порівнянні з минулим роком, розрахунки по оплаті за землю почали отримувати підприємці. Справедливо, що це викликало у них шквал обурення, люди вважають, що їх вкотре ошукали. Про суттєве фінансове навантаження вони дізналися безпосередньо із самих платіжок, а жодних консультацій, жодної попередньої інформаційної роботи з ними ніхто не проводив. До 1 липня подібні податкові повідомлення по сплаті земельного податку за новою нормативно-грошовою оцінкою отримають й фізичні особи. 
     
    За роз’ясненнями з цього приводу ми звернулися до голови фракції ВО «Батьківщина» в міській раді Олександра Цертія.
     
    - Дана ситуація є черговим підтвердженням того, що нинішньою владою, як на державному, так і на місцевому рівнях, громадяни, підприємці, малий та середній бізнес розглядаються лише як об’єкти для наповнення бюджетів усіх рівнів та обслуговування інтересів провладних еліт. 
     
    Вважаю це абсолютно неприпустимим. Потрібно негайно скасувати рішення міськради від 12 липня 2018 року. Потім доопрацювати та скорегувати технічну документацію, привести нормативно-грошову оцінку до реальних показників, прийнятних для людей і бізнесу, і, звичайно ж, провести широке обговорення із суб’єктами господарювання. Інших шляхів я не бачу. Лише так ми зможемо запобігти подальшому закриттю підприємств в обласному центрі і скороченню робочих місць. 
     
    Я впевнений, що дія нової нормативно-грошової оцінки неминуче призведе і до підвищення вартості товарів, що виробляються в обласному центрі, та навіть підвищення тарифів на електроенергію для кропивничан. Адже, наприклад, ПрАТ “Кіровоградобленерго” орендує дуже велику кількість земельних ділянок у міської ради. Відповідно підприємство буде змушене піднімати плату за свої послуги через непомірно високу орендну ставку на землю. 
     
    Розрахунки по оплаті за землю, які почали отримувати підприємці Кропивницького, однозначно є завищеними. Наприклад, у місті-мільйоннику Одесі за 1 квадратний метр, згідно нормативно-грошової оцінки з урахуванням індексації оцінений в 426,9 гривень, в той час як у Кропивницькому 472,7 гривні за квадратний метр. У Черкасах – 241,8 , а у Тернополі – 251,6 гривень. Звідки взялася така цифра для Кропивницького?
     
    Я вже підготував проект рішення, яким передбачається скасування рішення міськради 12.07.2018 року як таке, що прийняте порушенням чинного законодавства, проте на плановій бюджетній комісії представники політичних сил Нашого Краю, Рідного Міста, УКРОПу його не підтримали», - коментує депутат.
     
    Наразі міський голова Кропивницького дав доручення профільному заступнику за два тижні більш детально вивчити питання нормативно-грошової оцінки землі і відкоригувати технічну документацію, а далі – виносити питання на сесію.
     
    А ми з острахом відкриваємо свої платіжки на землю і маємо надію, що суми, вказані в них, не затягнуть нас у боргову яму перед державою. 
     
    Ольга Швиденко