Альона Ворона: Відчуття культури та порядку в наших людей відсутнє, але ми, комунальники, виконуємо свою роботу

  • 23 бер. 2019 16:21
  • 2310
    • Новина Альона Ворона: Відчуття культури та порядку в наших людей відсутнє, але ми, комунальники, виконуємо свою роботу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулого тижня у Кропивницькому відсвяткували День працівників комунальної сфери. Дві колони працівників ЖКГ рушили з обох боків міста центральною вулицею та зустрілися біля міської ради. Там відбулися урочистості та нагородження найкращих працівників.
     
    За словами начальниці дільниці №2 “Кіровоград-Благоустрій” Альони Ворони, під час заходу було дуже приємно чути від пересічних містян слова подяки за їхню працю. Бо зазвичай кропивничани “віддячують” сміттям на вулицях, зламаними деревами та крадіжками. Про це комунальниця з двадцятирічним стажем розповіла в інтерв’ю “Первой городской”.
     
    — Яку маєте освіту та за яким фахом?
     
    —  У мене вища освіта. Я будівельник за фахом. Пішла саме в напрямку комунальної сфери, бо в мене мама комунальниця. За її порадою і я продовжила працювати. На жаль, у наших людей немає культури. Наші урни вкидають в річку, Фортечні вали перетворили на смітник та притон наркозалежних. Люди крадуть із клумб квіти та дерева. Окрема тема — собаководи. Власники дресирують своїх улюбленців, а ті гризуть молоді деревця. Зробити зауваження не можна. Кожен знає про те, що є платником податків, тому має право робити, що забажає. Звісно, є хороші люди. Під час ходи підходили городяни й казали: “Дякуємо за вашу роботу”. Ці слова було дуже приємно чути.
     
    — Коли на вулицях міста буває найбільше сміття?
     
    — Ця пора вже почалася. Молодь виходить на вулиці. Набережна — ще одна болюча тема. Від пам’ятника “Жертвам Чорнобиля” до мосту по вулиці Михайлівській постійно багато людей. Вони розпивають спиртні напої, а сміття та пляшки кидають у річку та біля неї. Ставимо урни, а їх просто викидають до річки. Працю нашу не цінують. Це сумно.
     
    — Яка ситуація після свят і як швидко команді комунальників вдається відновити порядок у місті?
     
    — Після свята ми виходимо о шостій ранку та прибираємо. Сьогодні, наприклад, відбудеться концерт на площі, то ми вже готуємось вставати завтра зрання. Традиційно будуть всипані сміттям сквер “Пантери”, фонтани, площа Героїв Майдану. Це все буде в пляшках. Стараємось прибирати швидко. Командою 15 чоловік вдається прибрати центр за півгодини.
     
     
    — Порушниками благоустрою є переважно молодь?
     
    — Так. Здебільшого це молодь. Зробити зауваження їм неможливо. Одразу чуємо лайку та інше. Нове покоління дітей дуже жорстоке.
     
    — Чи не сумно вам, що люди плюють на благоустрій та плоди вашої праці?
     
    — Я в цій сфері працюю 20 років і вже звикла до такого. Спочатку було образливо та сумно, а зараз, як кажуть, шрам зарубцювався. Нам гидять, а ми прибираємо. Нищать насадження, а ми оперативно садимо нові. Вкрали або зламали дерево, а ми відновили. А раптом до людини дійде? Ми —  комунальники, які роблять свою роботу. 
     
    — Як гадаєте, чи можна побороти вандалізм у місті?
     
    — Один у полі не воїн. Має підключитися поліція. Наприклад, біля аеропорту торік посадили близько 300 кущів троянд. Але зараз якщо лишилось хоч п’ять, то й добре.
     
    — Розкажіть про курйози в роботі, які запам’яталися.
     
    — Була ситуація торік, коли обікрали туалет у Ковалівському парку. Ми в тому туалеті підтримуємо ідеальну чистоту. Там чергували два прибиральники, були миючі засоби, туалетний папір.  Злодії залізли вночі та забрали все. Взяли навіть використаний (пустий) флакон освіжувача повітря… Ще курйоз у нас відбувається біля Дошки пошани на Дворцовій. Хтось невідомий часто випорожняється в урну. Вже просто цікаво, в який спосіб у громадському та досить людному місці можна це зробити?..
     
    — Яка заробітна платня у ваших підлеглих та чи вважаєте її достойною?
     
    — На мою думку, для такої роботи зарплата замала. Вона коливається від 5 до 7 тис. гривень. Це при тому, що потрібно рано встати і працювати із зігнутою спиною у спеку або холод. У колективі переважно жінки бальзаківського віку. Молодь до нас йти не хоче, шукає легкої роботи.
     
     
    — Чи цінують кропивничани вашу працю?
     
    — Одні цінують, а інші ні. Було приємно чути від людей подяку. Дехто пише, що наша хода — то “совок” і так далі. А нам було приємно, коли нас зібрали на такий захід і привітали. Були зібрані разом всі комунальники.
     
    — Що хочете додати наостанок нашої розмови?
     
    — Дуже хотілося б, щоб це літо було дощове. Щоб квіти росли. Водопровідна вода ніколи не замінить дощову.
     
    Дмитро Семенюк
     
     
    Читайте також: Як кропивницькі комунальники пройшлися центром міста (ВІДЕО)