Кропивницький. Реконструювати не можна висадити: два погляди на один сквер

  • 23 бер. 2019 18:07
  • 3002
    • Новина Кропивницький. Реконструювати не можна висадити: два погляди на один сквер Ранкове місто. Кропивницький
     
    Чиновники кажуть, що центральний сквер на сьогодні — прихована загроза для людей. Активісти ж побоюються, що під виглядом реконструкції місто може позбавитись зеленої зони.  
     
    Земельна ділянка центрального скверу обласного центру розташована над пустотами підвальних приміщень, так званого будинку Барського. Його будівництво розпочалося наприкінці XIX століття, а простояла споруда близько півсотні років. З невідомих причин будинок зруйнували, а на його місці побудували сквер. Тодішні радянські спеціалісти не задумувались про небезпеку, що може виникнути в майбутньому, та розташували сквер на підвалі будинку.
     
     
    Зараз територія кропивницького центрального скверу, яка на сьогодні перебуває в оренді, становить чималу загрозу для людей. Особливо під час негоди. Про це в інтерв’ю кореспонденту “Первой городской” розповів начальник управління цивільного захисту населення Кропивницького Сергій Коваленко.
     
    — Дерева мають висоту близько 30 метрів. Під час негоди, такої як, наприклад, була в кількох областях України останнім часом, це місце є небезпечним. Ці рослини посаджені на аркове склепіння, що знаходиться під землею. Глибина земельного покриву до будови становить від 50 см до одного метра. Також під час дослідження цього приміщення в 2007 році ми бачили, що коріння попроростало в цеглу підвального приміщення, а відтоді минуло вже 12 років і ситуація явно змінилася. Сьогодні коріння тримається буквально на поверхні і дерева руйнують ці підвали, — розповів Коваленко.
     
     
    Як зазначив очільник управління, людям, у першу чергу, може загрожувати падіння дерева. 
     
    — Для людей, які опинились у сквері під час негоди, перебування тут може бути небезпечним. При падінні дерево здатне вирвати і цегляну кладку підвалів, утворивши яму, а це в свою чергу спричинить падіння інших дерев. Потрібно до всього підходити виважено з урахуванням техногенно-технічної характеристики того чи іншого місця. Центральний сквер на сьогодні — прихована загроза для людини. Ми не можемо сказати, як у майбутньому поведе себе ця цегла. Про ситуацію доповіли міському голові і наразі командно намагаємось підійти до цього питання. Потрібно створити комфортні та безпечні умови у сквері. До цього можна підходити шляхом реконструкції, — розповів Сергій Коваленко.
     
    За словами чиновника, на місці скверу потрібно провести зовнішні роботи та мінімізувати першочерговий ступінь небезпеки. Потім перейти до мінімізації небезпеки другої черги. Після проведення робіт не виключена можливість задіяти підвали будинку Барського.
     
    — Цегляне історичне перекриття  перебуває в незадовільному стані. Сьогодні ми хочемо йти шляхом омолодження цієї території, зменшення перебування людей на небезпечній ділянці (над підвальними приміщеннями). Після реконструкції та усунення небезпек у цих підвалах можна зробити чудовий туристичний об’єкт. Є також варіант ці дерева омолодити. Тобто зрізати їхню висоту до десяти метрів. Це зменшить їхнє розхитування під час вітру. Але якщо дерево має незадовільний стан, то краще його замінити, — каже Коваленко.
     
    Дмитро Семенюк
     
     
     
     
     
    Будинок Барського