Що має знати та зробити кропивничанин перед виборами (ВІДЕО)

  • 22 бер. 2019 16:27
  • 1945
  •  
    Перший тур виборів Президента України відбудеться 31 березня цього року. Право голосувати має кожен громадянин Украни, який досяг повноліття. 
     
     
    Як віддати свій голос, коли цього дня потрібно їхати у відрядження (в інше місто або країну)? Що робити, коли бачимо порушення виборчого процесу? На ці запитання в інтерв’ю кореспонденту “Первой городской” відповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.
     
     
    Що потрібно зробити виборцю перед днем виборів?
     
     
    Кожному виборцю бажано себе перевірити у списку виборців до 25 березня. Тобто за 5 днів до 31 березня закінчується час, коли можна внести зміни до списку виборців. Це можливо зробити в електронній формі? зайшовши на сайт Державного реєстру виборців. Там потрібно зайти в особистий кабінет, надіслати запит та подивитися чи зареєстровані ви на своїй дільниці та чи правильно написане ваше прізвище, ім’я та по батькові. Інший спосіб – це з сьогоднішнього дня (21 березня) будуть адресно доставляти запрошення. Його вам мають принести? і там потрібно перевірити? чи правильно вказані прізвище, ім’я та по-батькові. Також можна зайти в будь-який день в своєму населеному пункті в відділення Державного центру виборців і перевірити себе там у списку. Для цього потрібно мати паспорт, або військовий квиток, або тимчасове посвідчення.
     
    Що робити, якщо в день виборів потрібно їхати в інше місто, а голосувати треба?
     
    Якщо людина планує голосувати не за місцем своєї реєстрації (в іншому місті на іншій дільниці), потрібно змінити місце голосування. Для цього потрібно прийти в Державний реєстр виборців з паспортом та з документом, який підтверджує ваше перебування в день виборів в іншому місці (квиток на літак, бронювання в санаторії, документ з роботи про відрядження тощо). Також потрібно знати номер дільниц, на який ви хочете перереєструватися. В ДРВ ви власноруч напишете заяву, де вкажете дільницю, на якій хочете голосувати і ваше місце голосування зміниться, але зробити це треба до 25-го березня.
     
     Якщо виборець летить за кордон. Чи зможе він проголосувати?
     
    Якщо людина голосуватиме в іншій країні, то потрібно дізнатися, чи є в цій країні українська виборча дільниця. Зазвичай вона розташована в консульствах. Якщо це так, то так само потрібно документально підтвердити, що ви там будете перебувати. Потрібно в ДРВ назвати цю дільницю, і вас перенесуть в інший список виборців, за кордон.
     
    Якщо не встигли перевірити дані в ДРВ, або перенести місце голосування?
     
    Якщо ви не встигли внести уточнення в список виборців, або перенести місце голосування до 25 березня, то це можливо зробити і після цієї дати, але вже на вибори 21 квітня (другий тур президентських виборів).
     
    Які порушення є поширеними в день голосування?
     
    В день виборів найбільш поширеними порушеннями вважається кілька. Зокрема голосування без паспорта (або іншого документу), фотографування бюлетеня, виніс бюлетеня за межі дільниці. Також це агітація в день виборів, бо вона в цей день заборонена. Також слід зазначити, що доволі часто люди старшого віку звертаються за допомогою, щоб пройти до виборчої кабінки або заповнити бюлетень. Вони мають на це право, але допомагати члени виборчої комісії та спостерігачі їм не мають права. Це можуть робити тільки такі ж самі виборці цієї дільниці.
     
    Що робити громадянину, якщо він став свідком цього або інших порушень?
     
    Потрібно зафіксувати це порушення (сфотографувати, або зняти на відео). Після цього подати заяву в поліцію. В день виборів працюватиме гаряча лінія УМВС та гаряча лінія Громадської мережі ОПОРА, за якими можна зателефонувати та повідомити про порушення.
     
    Дмитро Семенюк