Як у Кропивницькому виступив Національний балет Грузії Сухішвілі (ФОТО)

  • 21 бер. 2019 16:20
  • 2194
    • Новина Як у Кропивницькому виступив Національний балет Грузії Сухішвілі (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Є випадки, коли не діють ні сила земного тяжіння, ні закони фізики. І відбувається це не в наукових лабораторіях, а на концертах Національного балету Грузії Сухішвілі. Його артисти в буквальному розумінні літають над сценою, немов птахи. Недарма критики називають цей колектив восьмим дивом світу.

    Вже десятий рік поспіль Національний балет Грузії приїздить до Кропивницького, і щоразу публіка шаленіє з перших тактів танцю й лишається у заведеному стані до останніх акордів. Бо на Сухішвілі, як і на палаючий вогонь чи водяний потік, можна дивитися вічно.

     

    Заснований понад півсторіччя тому подружжям Ніно Рамішвілі та Іліко Сухішвілі, цей гурт примудряється лишатися молодим і дивувати публіку. В тому числі, виконанням не лише грузинських мелодій і танців, а фольклорних творів різних народів світу. Наприклад, у Польщі виконуються краков’як і мазурка, в Італії — тарантела, в Ірландії — джига, в Аргентині — танго, в Україні — гопак.  

    Як і в попередні роки, програма концерту складалася з народних танців у поєднанні з класикою. Втім, уважні шанувальники нарахували, як мінімум, п’ять нових танців, яких минулого року в репертуарі Сухішвілі не було.  

     

    Поєднання віртуозності, грації, артистизму й потужної енергетики змушує глядачів забути про буденність і цілком віддатися емоціям.

    — Десятий рік поспіль, відколи Сухішвілі приїздять до Кропивницького, я дивуюсь, захоплююсь і зачаровуюсь,— коментує директор Кіровоградської філармонії Микола Кравченко.

     

    Під час концерту він найголосніше кричав «Браво!». У шостому ряду незмінно сиділи визнані хореографи — народний артист Анатолій Коротков та його дружина Валентина. Натхненні виразі їхніх облич були сильнішими за тисячу слів похвали.

    Складається враження, що кожен артист чи артистка балету — створіння досконале в усіх сенсах. Молоді, вродливі, талановиті люди щоразу викладаються на сцені не на сто, а на двісті відсотків. Очі не встигають слідкувати за блискавичним мельканням рук, ніг, кошлатих шапок і кинджалів.

     

    — Коли я на сцені — весь світ належить мені. Я щасливий, бо танцюю й вірю, що можу літати,— зізнається соліст Національного балету Грузії Сухішвілі Давід Чанішвілі.

     

    Та мало хто замислюється, що за цими красивими словами стоїть щоденна багаторічна праця до сьомого поту, стерті до крові ноги, сльози відчаю й пекельна втома від постійних концертів, переїздів, репетицій. Але все це залишається за кадром, коли артисти виходять на сцену.      

    У фіналі разом із танцюристами й музикантами (їм окреме слово подяки!) вийшли на поклон онуки засновників колективу — директор Національного балету Сухішвілі Ніно та її брат Іліко. Овації, які влаштувала публіка після концерту, цілком могли б стати самостійною мистецькою акцією. Втім, як казав один чиновник, «народ Кіровоградщини талановитий на таланти». А з цим важко не погодитись.

     

    Людмила Макей

    Фото зі сторінки в Фейсбук Официальный фан-клуб Сухишвили