Який вирок "заробили" розкрадачі елекрообладнання?

  • 20 бер. 2019 17:47
  • 1065
    • Новина Який вирок «заробили» розкрадачі елекрообладнання? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Чотири з половиною роки проведуть в місцях позбавлення волі двоє братів, які протягом 2017 року промишляли у Кіровоградському районі і Кропивницькому крадіжками кутника з металевих опор високовольтних ліній електропередачі. Вирок районного суду проголошено 27 лютого 2019 року. Судом також задоволено позов на відшкодування завданих енергокомпанії збитків у сумі 195 тисяч гривень.  
     
    В біографії цих мешканців села Грузького тюрма стала логічним підсумком численних протиправних діянь. Уродженці Донецька 1989 та 1987 років народження на промисел ходили разом. І не для того, аби прогодувати своїх малолітніх дітей, а щоб мати на чергову «дозу». Систематично крали, встигли також записати у свій послужний список більш тяжкий злочин – пограбування. Їх ловили, судили, штрафували… Можна лише уявити, з яким полегшенням зітхнули односельчани, коли братів нарешті відправили за грати. 
     
    Чи розуміли ці молодики, що зрізати метал з ліній електропередачі це не просто крадіжка, і чи знали, що законодавець трактує це як умисне пошкодження об’єктів електроенергетики? Наразі невідомо. Але точно відомо, що стаття 194-1 Кримінального кодексу України передбачає покарання до 15 років позбавлення волі у разі, коли дії зловмисників призведуть до тяжких наслідків. Багато говорити, у що може обернутися падіння розукомплектованої високовольтної опори, мабуть, зайве. При цьому, бути похованим під грудою металу чи отримати несумісну з життям електротравму можуть як самі злодії, так і випадкові перехожі. А знеструмлені населені пункти з усією комунальною інфраструктурою?
     
     
    Загалом, проблема крадіжок з енергетичних об’єктів у нашій країні набула масштабів епідемії. Однією з головних причин цього є наявність ринку збуту викраденого. Приймання брухту – це прибуткова справа, тож власники численних «точок» не надто переймаються походженням того, що приносять їм клієнти. Кутники з опор, частини трансформаторів та іншого обладнання дуже легко розпізнати, тому сподіватися на необізнаність приймальників було б наївно. Одні крадуть, інші скуповують – ця проста схема працює на користь і тим і тим. До пори, поки за скоєне таки доведеться відповісти.
     
    Сергій Богомільчук, 
    прес-секретар ПрАТ «Кіровоградобленерго»
     
    Читайте також: На Попова патрулні затримали чоловіка з наркотиками