Що потрібно для щастя? Думки кропивничан

  • 20 бер. 2019 19:35
  • 16340
    • Новина Що потрібно для щастя? Думки кропивничан Ранкове місто. Кропивницький

     
    20 березня світ відзначає Міжнародний день щастя. Таке рішення прийняла Генеральна асамблея ООН 28 червня 2012 року. Ініціатором свята став уряд невеликої держави у Південній Азії Бутану. Дата обрана не випадково: саме на цей день припадає весняне рівнодення, коли ніч зрівнюється з днем.

    Так автори ідеї прагнули показати: усі люди мають рівні права на щастя, як і на те, щоб кожного дня зустрічати сонце. Відтоді щороку цього дня у різних країнах проходять тренінги, учасники яких обговорюють значення щастя у житті людини та можливості поліпшити добробут суспільства.

    Кореспондентка газети "Первая городская" вирішила поцікавитися у кропивничан, що ж їх робить щасливими.

    Сергій Стельмашенко, 34 роки, приватний психолог:

    - Розуміння щастя для кожної людини індивідуальне. Воно залежить і від віку, і навіть від статі. Психологи вважають, що найщасливішими почуваються діти та люди старшого віку. У дитинстві ми пізнаємо світ та радіємо кожному відкриттю. А у старшому віці відчуваємо щастя від того, що найскладніші етапи життя: самореалізація, народження дітей - уже позаду, і ми можемо присвятити час собі. Щодо мене, то у дитинстві я почувався щасливим, коли навчився кататися на велосипеді. А у свідомому віці - коли зустрів дівчину, з якою почувався самим собою та міг поговорити про будь-що. Для щастя нам дуже важливо відчувати, що нас люблять і підтримують, та любити у відповідь. Також необхідно знати, що наша діяльність корисна для інших.

    Щастя - це більше духовне поняття, ніж матеріальне. Людина може мати великі статки, при цьому не мати чого прагнути і від цього бути нещасливою. Щастя - це ризикувати, виходити із зони комфорту, і коли цей ризик виявляється виправданим. Я почувався дуже щасливим, коли переборов себе і отримав водійські права. Щасливими люди бувають, маючи мету і йдучи до неї. Причому щастя - це не стільки кінцевий пункт, як сам шлях. А найбільше щастя - у простих речах: жити, мати змогу ходити, бачити, чути. Просто іноді ми про це забуваємо.

    Валентина Заремба, 24 роки, оператор:


    - Я вважаю, що людину робить щасливою можливість знайти себе у світі, в країні, де вона проживає. Усвідомлення свого призначення - це і є щастя. Це може бути будь-що: улюблена робота, сім’я чи людина, заради якої ти живеш. З погляду науки щастя - це задоволення моральних чи матеріальних потреб. Коли людина чогось хоче і це отримує, виникає імпульс, що сигналізує про задоволення, виробляються так звані гормони щастя. Мене робить щасливою моя робота. Я працюю в "Телеконтакті" оператором, спілкуюся з різними людьми, і це дуже цікаво. А ще щастя - це мати друзів, яким можна подзвонити у будь-який момент, порадитися, поділитися тим, що на душі.

    Володимир Вященко, 30 років, заступник директора з виховної роботи Наукового ліцею:


    - Універсального рецепта щастя, напевно, не існує. Кожен визначає його для себе сам. Для мене це прокинутися з гарним настроєм, сповненим бажання прожити новий день цікаво та насичено. Це розуміння, що ти нагороджений елементарними, але важливими речами: жити, дихати, бачити, усміхатися, спілкуватися з людьми. Це організовувати навчальний процес своїх учнів так, щоб бачити їхні задоволені і зацікавлені обличчя. Тоді я усвідомлюю, що все не даремно і моя робота таки озивається в дитячих серцях. Щастя – це не пряма лінія, а крива зі своїми злетами і падіннями. Утім, все в наших руках.

    Марина Єрмолаєва, 21 рік, поетеса:


    - Для мене щастя - це тривалий стан, який можуть порушити хіба що якісь важкі переживання. Це саме життя: чимось займатися, самостійно робити вибір і йти за ним. Водночас щастя – момент: якщо людина відчуває, що вона щось може тут і зараз, це воно і є. Останній раз я почувалася щасливою, коли вирвалася з міста у вихідні, забула про обов'язки й метушню, дивилася кілька годин на поля, дерева. Опинилася в дорозі на кілька годин, мала змогу побути на самоті й подумати. Коли я пишу вірші, це частково також щастя. Дехто вважає, що вірші пишуть нещасливі люди. Насправді ж,стан нещастя виникає, коли у людини бракує сил щось зробити. А поезія, навпаки, народжується, коли є сили творити і хочеться їх направити у потрібне русло. 


    Артем Стьожка, 22 роки, студент:


    - Як на мене, щастя – це самореалізація. У кожної людини вона своя: робота, сім'я тощо. Існує стереотип, що щастя для жінки – це її родина, а для чоловіка – успішна кар'єра. Я думаю, це не залежить від статі. Кожна людина – індивідуальність зі своєю метою та світовідчуттям. Існує безліч прикладів успішних бізнес-вумен та чоловіків, які беруть на себе виховання дітей. І вони щасливі, бо знайшли свій шлях. Узагалі щастя – це особливий стан, спосіб життя, а не момент, як у новелі Винниченка. Наприклад, мені подобається писати книжки. Я щасливий, коли це роблю, протягом усього процесу.

    Анастасія Іваненко, 20 років, фармацевт:


    - Я щаслива, коли здорова і можу займатися звичними справами. Коли хворію, то почуваюся роздратованою, не хочу нічого робити, нікого бачити. Хвороба негативно позначається і на настрої, і на фізичному самопочутті, втрачається гармонія з собою, і ні про яке щастя вже не може йтися. Недарма ж іменинникам у першу чергу бажають міцного здоров'я, адже без нього і світ немилий. Тому найбільше щастя – коли нічого не болить і не відволікає від нормального життя. Також щастя для мене – це здоров'я і добробут близьких людей.

    Нагадаємо, у Кропивницькому презентували громадську платформу «Захисти свій голос».

    Наталка Нічишина