У Кропивницькому вимагають скасувати рішення, за яким вартість земель зросла з двох до шести разів

  • 20 бер. 2019 12:12
  • 3043
    • Новина У Кропивницькому вимагають скасувати рішення, за яким вартість земель зросла з двох до шести разів Ранкове місто. Кропивницький
     
    12 липня 2018 року міська рада Кропивницького прийняла рішення, яким було затверджено нову технічну документацію з нормативно-грошової оцінки землі міста Кропивницького. 
     
    Згідно з даним рішенняш, яке вступило в дію з 1 січня 2019 року, плата за землю у власників земельних ділянок та землекористувачів зросла в 2-6 разів. Це стосується юридичних осіб, фізичних осіб, власників земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлових будинків, присадибних ділянок тощо.
     
    20 березня депутат міської ради Олександр Цертій провів прес-конференцію, де назвав недопустимим таке фінансове навантаження для населення та запевняє, що нормативно-грошова оцінка землі була затверджена з грубим порушенням законодавства та не пройшла процедуру обговорення з суб'єктами господарювання і громадою.
     
    - Остання грошова оцінка проводилася у 2009 році. Тоді вона склала 176,6 грн. за метр квадратний. Згідно з прийнятим рішенням ця цифра зросла до 472,68 грн. за квадратний метр. Я порівняв наше місто з схожими містами, які мають приблизну кількість населення або ж схожі параметри. І серед них Кропивницький має найвищу  нормативно-грошову оцінку, - повідомляє Олександр Цертій. 
     
    За словами депутата, на постійних комісіях профільне управління запевняло, що зростання вартості земель складе максимум 30%, проте лише пряме зростання складає вже 40% з урахуванням коефіцієнту індексації. 
     
    Депутат вимагає скасувати рішення міської ради від 12 липня 2018 року, яким було затверджено нову технічну документацію з нормативно-грошової оцінки землі міста Кропивницького, відкоригувати цифри, провести обговорення з громадськістю та затвердити нормальні цирфи нормативно-грошової оцінки земель у місті.