Команда у складі лікаря, месестри та соціального консультанта допомагатимуть дізнатися про ВІЛ статус

  • 20 бер. 2019 11:33
  • 982
    • Новина Команда у складі лікаря, месестри та соціального консультанта допомагатимуть дізнатися про ВІЛ статус Ранкове місто. Кропивницький
     
    Юлія Чабанюк: «Команда у складі лікаря, медичної сестри та соціального консультанта допомагатимуть дізнатися про ВІЛ статус»
     
    Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» цього року реалізує ще один проект, спрямований на виявлення людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією. Яких результатів очікують та в яких районах діятиме проект – про це спілкуємося із головою правління Юлією Чабанюк.
     
    -  Цього року ви реалізуєте новий проект «Колаборатив послуг з виявлення та лікування ВІЛ». Про що він і для кого?
     
    - Ми прагнемо охопити проектною діяльністю медичні заклади та районні центри, в яких не було впроваджено подібні проекти. Одне з найбільших завдань - організувати своєчасне виявлення ВІЛ-інфекції за ініціативи медичного працівника, постановку на диспансерний облік, забезпечити доступ до адекватного та вчасного призначення АРТ-лікування. Це буде вирішальними факторами задля уникнення погіршення стану пацієнтів та запобігання розвитку ускладнень. 
     
    - У яких районах буде реалізуватися проект?
     
    - Напрацьований досвід та партнерські відносини дають змогу для розширення кількості медичних закладів, що залучені до впровадження ефективних механізмів. До того ж, виявлення, переправлення та постановки на облік людей, які живуть з ВІЛ, тестування їхнього близького оточення. Також впливу на зниження стигми та дискримінації, зокрема, і серед медичного персоналу, проведення інформаційно-медійних заходів в цьому напрямку. У свою чергу, це дає змогу здійснити вплив на досягнення цілей Стратегії «90-90-90», як в Кіровоградській області, так і в національних масштабах в цілому. 
     
    Стратегію «90-90-90» можна пояснити так. Перше «90» означає, що 90% людей, які живуть з ВІЛ, знають про свій статус. Підняти ці показники можливо за рахунок прицільного тестування на ВІЛ, тому що багато людей навіть не підозрюють, що в них вірус імунодефіциту. 
     
    Друге «90» - це 90% людей, які живуть з ВІЛ, приймають специфічне антиретровірусне лікування. Покращити цей показник можна за рахунок швидкого призначення лікування та формування прихильності до нього, щоб люди самостійно не переривали лікування. Третє «90» - це 90% людей, які приймають лікування, мають не визначальне вірусне навантаження. Покращити цей показник можна за рахунок вчасного і регулярного прийому АРТ-препаратів. 
     
    Було обрано шість медичних закладів, де впроваджується проект. Це – Петрівська, Благовіщенська, Долинська, Гайворонська центральні районні лікарні, Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги, Обласний клінічний онкологічний центр.
     
    До цього часу в цих закладах не реалізовувалися медико-соціальні проекти. Тож пацієнти, які отримують медичну допомогу в цих закладах, не отримували повний пакет медико-соціальних послуг з мультидисциплінарним підходом під час тестування на ВІЛ та отримання результатів тестування. 
     
    - Яка роль соціальних консультантів та медичних працівників?
     
    - Саме команда у складі лікаря, медичної сестри та соціального консультанта може вчасно надати повний пакет послуг від моменту тестування пацієнта до отримання результатів. У разі виявлення ВІЛ-інфекції надати медико-соціальний супровід - від постановки на диспансерний облік до отримання результатів діагностики на рівень вірусного навантаження. Вони свідчать, що людина лікується та має позитивну динаміку в лікуванні. Тобто якщо ВІЛ-позитивна людина приймає регулярно антиретровірусне лікування, вона не несе загрози своєму близькому оточенню та вірус не може нашкодити організму. Завдяки вчасній діагностиці та початку лікування ВІЛ-позитивна людина може жити повноцінним життям. 
     
    Співпраця соціальних консультантів, як представників нашої організації на місцях, та медичного персоналу закладів охорони здоров’я демонструє ефективну модель взаємодії громадської та державних організацій, яка спрямована на подолання епідемії ВІЛ в Україні. Ми розраховуємо, що приклад такої співпраці буде взятий до уваги органами місцевої влади і використовуватиметься як модель для запровадження в інших районах області.
     
    -  Яких результатів плануєте досягти?
     
    - За десять місяців в шести пілотних медичних закладах тестування на ВІЛ має пройти 2835 осіб, із них прогнозовано близько у 100 осіб буде виявлено ВІЛ-інфекцію. І всі нововиявлені мають отримати повний пакет послуг в рамках проекту та розпочати життєво-необхідне АРТ-лікування.
     
    Також в рамках проекту буде проведено тренінги для медичних працівників на тему: «Консультування та тестування на ВІЛ». Тренінг відвідає 120 медичних працівників.