Телемедицина - це можливість для сільських мешканців отримати допомогу від вузькопрофільних лікарів - Зубко

  • 19 бер. 2019 17:33
  • 1251
    • Новина Телемедицина - це можливість для сільських мешканців отримати допомогу від вузькопрофільних лікарів - Зубко Ранкове місто. Кропивницький
     
    Про те, що таке телемедицина, так як з її впровадженням змінитись філософії надання медичних послуг у ексклюзивному інтерв'ю "Прямому" міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка.
     
    - Розкажіть у двох словах, для тих, хто не знає, що таке телемедицина?
     
    Давайте я почну з програми підвищення охорони здоров'я на селі, яку ініціював президент Петро Порошенко. Це вперше чергу дати можливість нової якості послуг. Це не лише будівлі, транспорт чи підвищена зарплата сімейним лікарям — це ще й можливість нового обладнання, яке дає доступ до другого та третього рівня охорони здоров'я, які дозволяють проводити консультації з кардіологом, пульмонологом, ендокринологом або дерматологом. Завдяки цьому людина, перебуваючи у своєму населеному пункті, звернувшись до лікаря сімейного типу, могла отримати вузькопрофільну консультацію та підтвердження діагнозу, а також, можливо, новий план лікування, отримати з першого квітня електронний рецепт, що дасть можливість приєднатися до програми доступних ліків — і найголовніше — отримати самі ліки, якщо вони є в програмі "Доступні ліки". Це насамперед стосується тих захворювань, які є найбільш поширеними серед українців. Це серцево-судинні захворювання, це інсульти та інфаркти, це можливість надати вчасно медичну допомогу і визначити куди потрібно доправити хворого — до районної чи обласної лікарні. Президент чітко поставив задачу — підвищити якість надання послуг.
     
    - Телемедицина — це той напрямок, який дозволяє зайвий раз не відправляти наших громадян до районних чи обласних лікарень, втрачати ті хвилини, а можливо і години, які дуже важливі для лікування. Також для нас є дуже важливим саме розвиток сільської місцевості, що передбачає розвиток людського капіталу. Сьогодні медична послуга — це базова послуга. Це найближча послуга до кожної людини.
     
    Сьогодні ми перебуваємо в амбулаторії, де є два лікарі. В одного лікаря вже є 30 років стажу, і сьогодні я запитав, який чином зросла заробітна плата, як змінилися умови — і це знаєте, другий подих для розвитку. Другий — молода лікарка, яка має лише шість років стажу, але сьогодні вона бачить себе як сімейного лікаря, який працює в сільській місцевості, який має гідну заробітну плату, який має можливість проживати тут і працювати в абсолютно інших нових умовах.