Богдан Стоян роз'яснює кропивницьким роботодавцям про працевлаштування іноземців

  • 18 бер. 2019 17:19
  • 3471
    • Новина Богдан Стоян роз'яснює кропивницьким роботодавцям про працевлаштування іноземців Ранкове місто. Кропивницький

     

    Відповідно до норм Закону України «Про зайнятість населення», в Україні здійснюється захист внутрішнього ринку праці шляхом регулювання залучення до роботи іноземних працівників.

    Такий захист здійснюється, зокрема, через заборону призначення іноземців на певні посади або зайняття ними окремими видами трудової діяльності. Так, іноземці не можуть бути державними службовцями.

    • Іноземці можуть виконувати в країні певну роботу, не вступаючи в трудові відносини, якщо така їх діяльність регулюється державними органами. Наприклад, в Україні можуть працювати представники закордонних засобів масової інформації, за наявності акредитації.
    • Роботодавці можуть застосовувати працю іноземців, якщо відповідна діяльність регулюється державними чи іншими органами. Так, у футбольних клубах можуть грати професійні спортсмени.
    • Роботодавці можуть застосовувати працю іноземців, якщо такі особи мають певний статус, наданий їм державними органами. Найбільш поширеною категорією таких іноземців є особи, що отримали дозвіл на імміграцію в Україну.

    Ще одним елементом захисту є видача роботодавцям державною службою зайнятості дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

    Застережним заходом, що має утримувати роботодавців та іноземців від порушення норм чинного законодавства, є штрафні санкції.

    Так, за застосування праці іноземців без дозволу передбачено штраф до роботодавця у 20-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Крім того передбачено також притягнення до адміністративної відповідальної за таке порушення як керівника підприємства, так і іноземця безпосередньо.

     

    Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості