Родичі полонених моряків даватимуть прес-конференцію у Briefing Room в штаб-квартирі ООН

  • 12 бер. 2019 11:00
  • 1405
    • Новина Родичі полонених моряків даватимуть прес-конференцію у Briefing Room в штаб-квартирі ООН Ранкове місто. Кропивницький
     
    Наталія Мокряк і Ольга Оприско представляють своїх рідних - українських моряків в ООН. Про це у ФБ пише Геннадій Курочка.
     
    "Як я писав, ми почали дуже важливий проект Azov Sailors' Women... Зараз родичі двох відважних українських моряків уже в Нью-Йорку, і беруть участь в сесії UN Women, щоб розповісти всьому світові про своїх рідних, що постраждали від агресивних дій російських окупантів.
     
    У середу, 13 березня, о 12:30 за американським часом Наталія Мокряк і Ольга Оприско даватимуть прес-конференцію у Briefing Room в штаб-квартирі ООН.  Нехай весь світ почує голос України.
     
    Це універсальна історія про жінок, які виступають на підтримку гідності, гуманізму та надії в повсякденному житті, і водночас переживають почуття своїх рідним чоловіків, які опинилися на війні. Історії Azov Sailors’ Women відображають нерідко забуті, буденні наслідки військового конфлікту. Вивчаючи історії цих жінок та слухаючи про їхню боротьбу, ми згадуємо, що перша жертва у збройному конфлікті – це благополуччя звичайних жінок та родин, що намагаються жити в мирі і мати поруч своїх батьків, чоловіків, синів та братів поруч – незалежно від боротьби за владу на геополітичному рівні.
     
    Ця боротьба за гуманізм та гідність стосується не лише Azov Sailors’ Women – а й жінкам усього світу, які змагаються за щастя для своїх родин після того, які їхні чоловіки були ув’язнені та піднялися тортурам. Заперечення права Azov Sailors’ Women бути разом зі своїми чоловіками – це заперечення найфундаментальніших людських цінностей, що опікуються питаннями сім’ї, – сім’ї з двома батьками, які об’єднують зусилля для того, щоб їхні діти мали краще і безпечніше життя, ніж у них самих. Їхня сила та рішучість надихають. Їхня спадщина сягне набагато далі часу та простору цієї війни.
     
    Проект присвячений українським жінкам, в чиє життя одного осіннього вечора увірвалася війна. Мова йде про родичів-жінок 24 українських моряків з трьох українських військових кораблів, які були захоплені в полон Росією під час збройного інциденту в Чорному морі 25 листопада 2018 року. Кампанія Azov Sailors' Women має на меті нагадати світові про цей акт російської агресії та закликати до запровадження нових санкцій проти Росії та посилити тиск на Кремль з метою повернення додому незаконно утримуваних українських моряків. Їхні дочки, сестри, дружини й матері чекають на них" - йдеться у повідомленні.
     
     
     
    Наталія Мокряк – мати лейтенанта РОМАНА МОКРЯКА (32 роки), командира малого артилерійського катера «Бердянськ» Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Ролина Мокряків мешкає далеко від моря, на кіровоградщині, але РОМАН МОКРЯК вирішив служити на флоті. Він почав службу у Севастополі. Після російської окупації міста у 2014 році Роман залишився вірним військовій присязі та продовжив службу в Одесі, згодом отримав підвищення та став командиром нового військового корабля. Під час інциденту в Керченській протоці він з з честю виконував свій військовий обов'язок, і до останньго захищав корабель та підлеглих.
     
     

    Ольга  Оприско – дочка старшого матроса АНДРІЯ ОПРИСКА (47 років), члена екіпажу малого артилерійського катера «Нікополь» Військово-Морських Сил Збройних Сил України. АНДРІЙ ОПРИСКО все життя мріяв про море, але почав служити на флоті лише кілька років тому. Він єдиний син у батьків і водночас має вже двох дорослих дітей. Разом з бойовими побратимами він з честю виконував свої обов’язки та потрапив у полон лише після звитяжного бою.
     
     
     
    Читайте також: Українським морякам російські слідчі призначили психіатричну експертизу