Сім тисяч кропивничан у 2019 році отримали лікарські засоби в межах програми "Доступні ліки"

  • 11 бер. 2019 19:14
  • 1220
    • Новина Сім тисяч кропивничан у 2019 році отримали лікарські засоби в межах програми «Доступні ліки» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Урядова програма «Доступні ліки» з квітня переходить в адміністрування Національної служби здоров’я України. У березні Національна служба здоров’я розпочне підписувати договори з аптеками по всій країні, а з квітня 2019 року запрацює електронний рецепт і НСЗУ почне оплати аптекам за програмою.
     
    За даними МОЗ, за два роки роботи програми в межах програми виписано понад 33 млн рецептів на понад 1,7 млрд грн. В 2019 році кількість рецептів виросла на 6 млн. Зараз вже кожна третя аптека (всього 6000) увійшла в програму. Перехід програми «Доступні ліки» до НСЗУ дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Відтак, програма стане ще доступнішою для пацієнтів.
     
    До моменту переходу програми «Доступні ліки» до НСЗУ розпорядником призначених на її реалізацію коштів є управління охорони здоров'я на місцях. За І квартал 2019 року міський бюджет Кропивницького отримав з державного бюджету 1 534 400,00 грн. на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань.
     
    Наразі у програмі беруть участь 13 аптек та аптечних пунктів Кропивницького. 6 799 осіб отримали лікарські засоби в межах Програми, 21 649 рецептів було виписано пацієнтам протягом січня-лютого 2019 року, 17 516 з яких були відшкодовані відповідно до умов програми. Середня вартість рецепту склала 44,26 грн. Вартість відпущених лікарських засобів аптечними закладами відповідно до звітів з початку року становить 775 458,31 грн. Такий же обсяг коштів було перераховано та освоєно аптечними закладами з початку року.
     
    У Міністерстві охорони здоров'я також нагадують, що з квітня ліки за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна буде отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я. До цього часу в аптеках-учасницях програми буде встановлене спеціальне програмне забезпечення і вони підпишуть договори з Національною службою здоров’я.
     
    Як тепер пацієнт отримуватиме виписані електронні рецепти і яким чином зможе скористатися ними в аптеці, докладніше дивіться в інструкції нижче.
     
     
    Управління охорони здоров’я Міської ради м. Кропивницького
     
    Нагадаємо: Щеплення для дорослих: як захиститись від небезпечних вірусів