Відраховані студенти Донецького університету таки продовжать навчання

  • 11 бер. 2019 15:09
  • 1250
    • Новина Відраховані студенти Донецького університету таки продовжать навчання Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому скасували наказ про відрахування 850 іноземних студентів із Донецького медичного університету. Виконавець обов’язків ректора Донецького національного медичного університету Олександр Герасименко підписав наказ про скасування попередніх наказів Петра Кондратенка (колишнього ректора) стосовно відрахування 850 студентів-іноземців.
     
    Як зазначила радниця міського голови Кропивницького з питань переселенців Валентина Кулачко, зараз вирішується питання укладання двосторонніх договорів між студентами-іноземцями та університетом.
     
    Зараз це питання вирішується у Києві. Те, що студенти передавали через народного депутата Костянтина Яриніча Президенту, зараз передано. А вже цього тижня розглядатиметься питання щодо укладення  двосторонніх договорів. Студенти продовжать навчання, - прокоментувала Валентина  Кулачко.
    Народний депутат Костянтин Яриніч долучився до справи студентів-іноземців та став на їхній захист. Він зустрівся зі студентами та повідомив про скасування наказів про відрахування, адже ті містять низку неточностей щодо оплати навчання іноземними студентами. Окрім того, не визначений об'єм заборгованості та не вказано, хто саме не уклав угоду. 
     
    Згодом нардеп написав на своїй сторінці у Фейсбук: «Питання медичного університету під контролем Президента України. Як і обіцяв, сьогодні передав Петру Олексійовичу Порошенку звернення від студентів-іноземців ДНМУ. Вірю в нашу перемогу та докладаю максимальних зусиль для справедливого, законного вирішення питання!».
     
    Я радий, що ми маємо змогу навчатися зараз і від нас не вимагають повторно заплатити за це навчання. Я сподіваюсь, що винних у цій ситуації, яка склалася раніше, покарають. Адже ми чесно сплатили ті кошти, - говорить один із раніше відрахованих студентів.
     
     
    Як вже раніше повідомляла «Первая городская газета» сотні студентів-іноземців сплатили кошти за навчання у медичному закладі через фірми-рекрутери, але минулої осені керівництво закладу заявило, що не всі сплачені кошти потрапили на рахунок університету. Майже тисячу студентів просили повторно сплатити за навчання немалу суму коштів. В іншому випадку їх відрахують та депортують. Студенти влаштували протести, аби їх почули, адже сплачувати повторно по декілька тисяч доларів іноземці не мали можливості.
     
    А ректора Донецького національного медичного університету Петра Кондратенка, якого підозрюють у хабарництві, відсторонили від посади. Відповідний наказ підписали у Міністерстві охорони здоров’я України.
     
    Аліна Кулик
     
    Фото з особистої сторінки Костянтина Яриніча в Фейсбук