Сказ у Кропивницькому

  • 8 бер. 2019 19:16
  • 2108
    • Новина Сказ у Кропивницькому Ранкове місто. Кропивницький
     
    Днями в районі Кущівки в Кропивницькому спеціалісти виявили домашню тварину, хвору на сказ. 20 лютого в міській раді було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з приводу введення карантину в помешканні господарки та частині Кущівки. Лікарі провели щеплення тварин у наближених домівках антирабічною вакциною. Власницю скаженого кота оштрафували. 
     
    Щоб дізнатися більше про хворобу та як вберегти свого улюбленця і себе від небезпечної хвороби, ми поцікавилися у начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігоря Бойчука.
     
    — Пане Ігоре, яка ситуація з поширенням сказу та чим це зумовлено? 
     
    — На жаль, протягом останніх років спостерігалося поширення цього захворювання серед тварин. Можемо говорити, що це зумовлено двома факторами — підвищенням щільності популяції червоної лисиці, яка є основним носієм вірусу сказу, а також незабезпеченням власниками котів та собак своєчасного щеплення своїх улюбленців. Це створює ризик зараження і поширення тваринами смертельного вірусу. Слід нагадати, що сказ — це інфекційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему та завжди призводить до летальних наслідків, оскільки ліків від цієї хвороби немає. Варто також пам’ятати, що вірус сказу може передаватися від хворої тварини до людини. Зараження відбувається при завданні укусу, подряпин або ослинення хворою твариною.
     
    — Які є методи боротьби з хворобою? Скільки коштує вакцинувати тварину?
     
    — Єдиний метод боротьби із захворюванням — це його профілактика. В державних лікарнях ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області вакцина проти сказу була і є безкоштовною. Для щеплення теплокровних тварин проти сказу використовується антирабічна вакцина українського виробництва («Рабістар» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач», м. Бровари). Ця вакцина високоефективна в дії та абсолютно безпечна для тварин. Вона надає стійкий імунітет проти вірусу сказу, що підтверджено результатами лабораторних випробувань. 
     
    — Чи достатньо цією вакциною забезпечена Кіровоградщина?
     
    — Кіровоградська область забезпечена вакциною в достатній кількості. У 2018 році через державні закупівлі на область було виділено 286 тисяч доз на майже 3,5 мільйона гривень. 
     
    — Як часто потрібно проводити щеплення тваринам?
     
    — Проводити таке щеплення необхідно всім котам та собакам (і дворовим, і домашнім) щорічно, починаючи з тримісячного віку улюбленця. Ризик зараження є навіть для тварин, які не контактують з іншими та проживають на обмеженій території (домашні декоративні коти тощо).
     
    — Як власники тварин ставляться до щеплень та чи карається нехтування цієї процедури законом?
     
    — На превеликий жаль, не всі власники тварин відповідально ставляться до профілактики захворювання. Час від часу фахівці ветеринарної медицини фіксують відмову від надання тварини для проведення щеплення. Це є порушенням статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину», за що передбачена адміністративна відповідальність та штрафні санкції.
     
    — Ви сказали, що одними із джерел поширення сказу є лисиці. Як борються з цим явищем?
     
    — Провести щеплення диких тварин (лисиць) видається неможливим, тож було використано спосіб пероральної імунізації. Восени 2018 року в Україні та Кіровоградській області зокрема пройшла масштабна кампанія. На території понад 18,5 тисячі квадратних кілометрів за допомогою авіатранспорту розповсюдили 370 тисяч доз приманок з вакциною, яка є безпечною для тварини і забезпечує її імунізацію проти сказу. На території п’яти районів спільно з представниками сільських рад та об’єднаних територіальних громад такі вакцини розкладали вручну в місцях побутування лисиць. Пізніше провели моніторинг — у контрольних точках жодної приманки з вакциною не виявлено, тобто дикі тварини імунізувалися.
     
    Як зазначив Ігор Бойчук, власники кропивницьких чотирилапих можуть звернутися до міської державної лікарні ветеринарної медицини та отримати всю інформацію про щеплення. Вона знаходиться у Кропивницькому по вул. Преображенській, 94 б. Також можна звернутися за номерами: (0522) 22-08-96, 22-76-87.
     
    Дмитро Семенюк