Кропивницький: Жіночий день березня ще й досі вихідний. Що дарують та як святкують

  • 8 бер. 2019 16:40
  • 1898
    • Новина Кропивницький: Жіночий день березня ще й досі вихідний. Що дарують та як святкують Ранкове місто. Кропивницький
     
    Уже не перший рік в Україні ведуться дискусії щодо відзначення Міжнародного жіночого дня — Восьмого березня. Мовляв, це радянське свято і Україна повинна відмовитися від його святкування. 
     
    Однак поки що Верховна Рада не прийняла остаточного рішення про скасування свята, а отже вихідному у робочий день таки бути! Цього року Восьме березня припадає на п’ятницю, тож українці відпочиватимуть цілих три дні.
     
    Трішки історії свята
    Понад століття тому Клара Цеткін, одна із засновниць комуністичної партії в Німеччині, запропонувала ідею Міжнародного жіночого дня, який би став днем солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права. Тоді її підтримали понад 100 учасниць із 17 країн світу, які вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день. 
    Перший Міжнародний жіночий день було проведено 19 березня 1911 року — жінки претендували на право голосувати, право на працю і вимагали покласти край дискримінації на роботі.
    У сучасному світі цього дня чоловіки по-особливому виявляють свої почуття до коханих жінок (мама, дружина, кохана дівчина, сестра, донька чи просто подруга), даруючи їм квіти, подарунки та усмішки. 
     
    Чи святкує Україна?
    Так, ще святкує. Поки що Верховна Рада України не ухвалила законопроект про скасування державного свята, а отже воно нікуди не ділось. Як і додатковий вихідний  цього дня. 
    Більшість українців не підтримують таку ініціативу від уряду та хотіли б залишити свято Восьмого березня у календарі. За результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», абсолютна більшість опитаних громадян не підтримують (91%) ідею скасувати свято Восьмого березня. Підтримують — лише 5%. Ще 4% не змогли визначитися з цього питання.
     
    Згідно з дослідженням тієї ж соціологічної групи «Рейтинг», для абсолютної більшості опитаних (71%) 8 Березня — це гарний привід зробити приємне близьким жінкам. Водночас для 11% свято 8 Березня символізує боротьбу жінок за свої права, для 9% — це політичне свято з радянського минулого, а для 6% — це просто звичайний день.
    Чим молодші респонденти, тим частіше вони асоціюють свято 8 Березня з можливістю зробити приємне близьким жінкам, водночас чим старші респонденти, тим частіше вони називають 8 Березня політичним святом з радянського минулого.
     
     Лише для 7% чоловіків 8 Березня символізує боротьбу жінок за свої права, тоді як серед жінок — таких вдвічі більше.
     
    А який найприємніший подарунок отримували кропивничанки?
     
     
    Яна Рачкован: 
    — Усі подарунки цього дня зазвичай були очікуваними: квіти, солодощі, різні дрібниці. Але одного разу тато подарував мені сковорідку. Хоча згодом я зрозуміла, що не такий це вже й неочікуваний подарунок, та ще й дуже корисний, адже я вже заміжня. Святкувати цього року звісно ж буду. Хотіла б отримати гарні тюльпани та квитки в кіно чи в театр.
     
     
    Оксана Бучацька:
    — Найприємнішим подарунком був той, що робив син у садочку. А найнеочікуваніший і дуже бажаний — це гітара від мого чоловіка. У нашій сім’ї існує традиція: на всі свята ми ідемо до батьків. Восьмого березня всі мої чоловіки (сини та чоловік) кожен рік готують сніданок. Це — найкращий подарунок. У мене є все необхідне для того, щоб бути щасливою. А матеріальних подарунків вже не хочеться. І це реально не загальні фрази. Просто з віком життєві цінності змінюються. Раніше, правда, на кожне свято мріяла про золоті прикраси. Зараз маю чудовий вигляд і в біжутерії.
     
     
     
    Карина Ченцова:
    — Найромантичнішим Восьмим березня у моєму житті була зустріч світанку з коханим. Особливих подарунків цього дня не чекаю, адже мій коханий дарує подарунки не тільки на свята. Це не обов’язково якісь дороговартісні речі, але вони безумовно цінні. Що я б хотіла дійсно отримати, так це можливість посидіти на даху готелю «Турист» та поспостерігати за заходом сонця. Звідти відкривається неймовірна панорама міста. Ще моя давня мрія — це стрибок з мотузкою звідти.
    Нехай цього березневого дня усміхаються всі навколо, нехай усі дивляться на вас із захопленням і, яка не була б за вікном погода, хай у вашому серці буде світло та ясно від уваги й любові друзів, рідних і коханих.
     
    Аліна Кулик