"Болгарська весна" у Кропивницькому (ФОТО, ВІДЕО)

  • 4 бер. 2019 15:00
  • 1564
  •  
    Цього року Кіровоградщина відзначає 245-річчя з часу переселення болгар на Вільшанщину. 
     
    Сьогодні, 4 березня, міський Літературно-меморіальному музей ім. Карпенка-Карого разом із болгарською організацією "Нашите Хора" презентували проект до Дня визволення Болгарії та болгарського свята весни "Честите баба Марта". А назва цього проекту - "Болгарська весна".
      
    У музеї для відвідувачів відкрита виставка картин "Війна за свободу Болгарії 1877-1878 рр. та спогади про війну її учасника Миколи Садовського". Також кропивничани та гості міста зможуть побачити роботи художника-земляка з Малої Виски, Петра Оссовського, дід якого визволяв Болгарію. 
     
     
    Присутнім на заході очільник болгарської общини Сергій Осадчий розповів про деякі епізоди тієї кривавої війни та шлях здобуття цією країною незалежності. 
    Для присутніх поетеса Антоніна Корінь прочитала власний переклад вірша болгарського класика Івана Вазова "Спогад про Батак". У свою чергу солістка ансамблю "Чиста криниця" виконала народні болгарські пісні. А вихованці болгарської недільної школи декламували вірші про Болгарію. 
     
     
    На пам'ять про "Болгарська весну" художниця Зінаїда Криниця подарувала гостям музею червоно-білі китички "мартенічки", які символізують прихід весни та кохання. 
    Кропивничани матимуть змогу відвідати виставку у музеї до 10 березня.
     
     
     
     
    Нагадаэмо: Як у Кропивницькому проводжали зиму (ФОТО, ВІДЕО)