Кір: стан захворюваності у Кропивницькому, наявність вакцин, профілактика

  • 28 лют. 2019 12:09
  • 1482
    • Новина Кір: стан захворюваності у Кропивницькому, наявність вакцин, профілактика Ранкове місто. Кропивницький
     
    За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, протягом 8-го тижня 2019 р. на кір захворіла 2751 людина — 1 313 дорослих та 1 438 дітей. Це на 15,7% менше у порівнянні з показниками попереднього тижня (8-16 лютого).
     
     
    Загалом, за офіційними даними МОЗ, із 28 грудня 2018 р. до 22 лютого 2019 р. на кір в Україні захворіло 24 042 людини — 10 588 дорослих та 13 454 дитини. Найвищі показники захворюваності — у Львівській, Вінницькій, Рівненській, Хмельницькій областях і м. Київ.
     
    У Кропивницькому ситуація із захворюваністю на кір спокійна. Із початку 2019 року з підозрою на кір до КЗ «Центральна міська лікарня м. Кіровограда» було госпіталізовано 64 особи, з них – у 43 осіб діагноз «Кір» підтверджено лабораторними методами, у 3 осіб – негативний результат. Ще 18 аналізів на кір, станом на 21.02.19 р., перебувають в роботі. З 43 пацієнтів, у яких лабораторно підтверджений діагноз «Кір», - 24 мешканці м. Кропивницький. Серед них 21 дорослий пацієнт та 3 дитини (з них 2 дитини 2005 та 2017 року народження з неорганізованих колективів та 1 дитина 2014 року народження з ДНЗ № 16). Серед 21 дорослого пацієнта з підтвердженим діагнозом «Кір», які є мешканцями міста Кропивницький були працівники: ЦРЛ, КОЛ, ДОЛ, КЗ ЦМЛ, «Укрзалізниці», ЦДПУ ім. Винниченка.
     
    Протягом 2017, 2018 та 2019 років в КЗ «Центральна міська лікарня м. Кіровограда» померлих від кору не було.
     
    Ефективним заходом попередження кору є вакцинація. Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу (у віці 12 місяців), так і другу дозу вакцини проти кору (у віці 6 років). Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватись Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.
     
    За підсумками 2018 року у Кропивницькому вакцинували 103,6% дітей, які підлягали вакцинації, ревакцинували – 102,7% (з них – ревакциновано 60 дорослих). За 12місяців 2017 року в м. Кропивницький, згідно з календарем щеплень, було вакциновано 100% першою дозою (в 1 рік) та 90,7% ревакциновано ( в 6 років).
     
    Станом на 23.01.19 р. в м. Кропивницькому в наявності було 2558 доз вакцини «Пріорікс». 24.01.19 року було отримано 1640 доз вакцини.
     
    При виникненні осередку (наявність контактних осіб) для профілактики кору, краснухи, паротиту проводять вакцинацію в перші 3 дні від моменту контакту з мінімальним інтервалом в 1 місяць між першою та другою дозою.
     
    Як інформує МОЗ, усі регіони забезпечені вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: загалом станом на 14 лютого наявні понад мільйон доз. Перевірити кількість вакцин у своїй області можна у таблиці.У м. Кропивницькому для вакцинації використовується жива комбінована вакцина «Пріорікс» (Бельгія).
     
    Візьміть до уваги, що зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна ЛИШЕ у комунальних (які часто називають «державними») закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Це ті ЗОЗ, де працюють сімейні лікарі, терапевти й педіатри.
     
    Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться до управління охорони здоров’я. Наші контакти ви зможете знайти у шапці сайту.
     
    Протипоказання до вакцинації від кору:
     
    - алергічна реакція до неоміцину, яєчного білка, фруктози та будь-якого іншого компоненту вакцини;
     
    - алергічна реакція негайного типу після попереднього введення КПК;
     
    - особи з набутим або вродженим імунодефіцитом;
     
    - вагітні жінки (рекомендовано уникати вагітності протягом місяця після вакцинації);
     
    - гострі хвороби, що супроводжуються лихоманкою або загострення хронічних хвороб;
     
    - захворювання нервової системи, що прогресують.
     
     Зверніть увагу!
     
    Кір (MORBILU) – це гостра вірусна хвороба, яка характеризується лихоманкою, загальною інтоксикацією, екзантемою, макуло-папульозним висипом, ураженням кон’юнктив та верхніх відділів респіраторного тракту.
     
    Вірус кору швидко інактивується при нагріванні, ультрафіолетовому випромінені, під впливом дезінфекційних засобів. Джерелом інфекції є лише хвора людина, яка виділяє вірус корі в зовнішнє середовище з останніх 2-х днів інкубаційного періоду та до 4-го дня після появи висипу. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Кір є високо контагіозним інфекційним захворюванням та має повітряно-краплинний шлях передачі. Інкубаційний період складає 7 – 21 день.
     
    Початковий або продромальний період характеризується підвищенням температури тіла, появою нежиті, грубим «лаючим» кашлем, різко вираженою гіперемією кон’юнктиви, збільшенням задньо-шийних, потиличних лімфовузлів, енантемою – плями Бельського-Філатова-Копліка (патогномонічна ознака). Через 3-4 дні висип стає блідним, можлива пігментація та лущення шкіри.
     
    Основним методом діагностики кору є метод ІФА для виявлення вірус-специфічних Ig M (антитіл до вірус кору). Для цього від хворих з підозрою на кір та краснуху слід відбирати сироватки крові в період між 5-28 днем з моменту появи висипань. В окремих випадках є необхідність відбору парних сироваток з інтервалом 7-10 днів. Сечу та носоглотковий змив слід відбирати від одного і того ж хворого не пізніше 3-4 доби від появи висипу. Дослідження проводяться в субнаціональній лабораторії України з діагностики кору та краснухи м. Одеса.