Снукер по-кропивницьки: великі успіхи маленьких більярдистів

  • 28 лют. 2019 20:09
  • 2056
    • Новина Снукер по-кропивницьки: великі успіхи маленьких більярдистів Ранкове місто. Кропивницький
         
    Снукер — щось таємниче і невідоме, особисто для мене, людини, яка ніколи не стикалася з таким спортом. Найкраще, що можна зробити, аби зрозуміти його, так би мовити, зсередини, — спробувати гру на собі. Моє найперше враження — зацікавленість і азарт. 
     
    Аби читачам до кінця було зрозуміло, снукер — різновид більярду, але найскладніший. Він значно відрізняється інвентарем: тут менший діаметр куль, ніж у класичному більярді. Також менший кий. До того ж кількість куль у грі значно більша: коли в більярді їх вісім, то в цій грі — 36. І принцип биття їх інший. Суть полягає в тому, щоб за допомогою кию і білої кулі за особливими правилами гри закотити в лузи 15 червоних і шість кольорових куль (жовту, зелену, коричневу, синю, рожеву та чорну). 
     
    Кіровоградщина пишається тим, що в області діє дві Федерації снукеру України — у Знам’янці та Кропивницькому. 
     
    Вдалий старт у Знам’янці 
    Успіх будь-яких починань залежить від організатора. Анна Лісовенко у цьому питанні справжній фахівець. Більше того — професійний спортсмен. Хоча й прийшла до більярду через інший спорт, але це не завадило стати майстром з більярдного спорту. І вже не перший рік, а саме п’ять років, Ганна тренер з більярду, а в 2016 році пройшла вузькопрофільну перепідготовку й наразі є сертифікованим спеціалістом федерації снукеру в Україні.
     
    — Я майстер спорту України з кульової стрільби, отримала відповідну освіту. Після закінчення навчання не покидала спортивну галузь: була методистом і заступником директора дитячо-юнацької спортивної школи №4. Але життя змінило русло. Більярд був моїм давнім хобі, побачила, що це заняття набирає обертів в Україні й вирішила долучитися до нього ближче, — розповідає тренер.
     
    Історія снукеру на Кіровоградщині розпочалася з того, що Анна почала тренувати доньку. Потім до цього долучалися інші діти. Ініціатива створення такого напрямку була від управління фізичної культури і спорту міської ради Кропивницького в ДЮСШ №4. Паралельно виникла Федерація снукеру України, яка й запросила очолити цей рух в регіоні Анну.
     
    У Знам’янській академії снукеру на сьогодні налічується 40 учнів шкільного віку. До речі, вона одна з перших відкритих в Україні. На базі академії працює декілька тренерів, а саме колишніх учнів Анни Лісовенко. 
     
    В Кропивницькому їх близько 20. Але академія нещодавно відкрилася. Тішить і той фактор, що в обласному центрі найбільша академія України, яка налічує п’ять ігрових столів. Це дає можливість проводити обласні та всеукраїнські змагання. 
    Важливо, що діти навчаються безкоштовно, не витрачаючи навіть коштів на інвентар. Все надає федерація. У розмові з тренером з’ясувалося, що обладнання дороговартісне. Один ігровий стіл коштує близько 3000 доларів, а кий — 150-200 доларів. 
    Крім того, кожен стіл оснащений професійним освітленням, що потрібно для гри. А ще, за кожним столом закріплена веб-камера, аби транслювати спаринги онлайн. 
     
     
    Виключно робота й наполегливість
    Варто зазначити, що навчатися снукеру може будь-яка дитина від шести років. Незважаючи на талант чи якісь особливі уміння. Адже ця гра — для справжніх трудяг. Аби показати хороші результати, потрібно багато й активно працювати над собою. 
     
    Здавалося б, таке хобі занадто складне для дітей. Та де там! На тренуванні звернула увагу на маленьку, біляву дівчинку Катрусю, яка прийшла на заняття разом з братом Феліксом. Вона ледь виглядає з-за столу, але вправно й чітко забиває кулі до луз. І поки її брат обдумує кожен удар, вона швиденько зробила серію. 
    Справжньою гордістю Кропивницького є Маргарита Лісовенко. Вона кращий гравець України в категорії U16 та переможець багатьох змагань. 
     
    — Займаюся снукером три роки. Для мене це не просто хобі. За час навчань зрозуміла, що все залежить від наполегливості. А найскладніше — зосередитись. На змаганнях головне не бачити нікого навколо, лише кулю. Максимально сконцентруватися на ній, — ділиться враженнями юна чемпіонка. 
     
    Окрім вишколу дітей, Анна проводить набір для дорослих. Адже навчання снукеру неабияк допомагає навчитися концентрації, аналітично мислити і навіть — схуднути. Оскільки тренування забирає багато калорій, допомагає розтяжці.  Бо правильно ставати в «стойку» — не так просто, як здається на перший погляд. А чітко підходити до ігрового столу теж наука. 
    Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.
     
    Євгенія Котенко
     
    Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно - живи позитивно» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.
     
    Нагадаємо: Скелелаз із Кропивницького Ярослав Ткач став володарем Кубка України