Українська мова буде обов’язковою там, де є державний інтерес

  • 27 лют. 2019 11:09
  • 1070
    • Новина Українська мова буде обов’язковою там, де є державний інтерес Ранкове місто. Кропивницький
     
    Новий закон про державну мову України не утискатиме мов національних меншин, але усталить українську мову у якості державної та захистить її використання в усіх сферах життя.
     
    Про це заявив віце-прем’єр-міністр України з гуманітарний питань В’ячеслав Кириленко у ефірі ток-шоу "Ехо України" на телеканалі "Прямий".
     
    - Перша частина – що українська мова є єдина державна – зараз буде наповнена реальним змістом через великий, новий, сучасний закон про українську мову. Друга частина – про захист мов національних меншин – це буде наступний закон, який буде присвячений цій темі. Але всі ті практики, які мали місце у старому ще законі про державну мову, який ще був ухвалений 1989 року і який був всупереч регламенту і законності скасований під час Януковича цим законом Колесніченка-Ківалова, – ці всі практики, спокійні і нормальні, які не передбачають якогось насильства чи примусу, вони детально виписуються. Кожна така практика передбачатиме перехідний період для того, щоб там, де обов’язкове володіння мовою, люди могли опанувати. І вони поступово будуть запроваджуватися, - заявив віце-прем’єр.
     
    За його словами, українська мова буде обов’язковою там, де є державний інтерес.
     
    - Безумовно, державний службовець, член уряду, парламентарій, особа-службовець місцевого самоврядування. Всі, хто працюють в державних компаніях, всі ті, хто працюють на державу і на суспільство та підтримуються з боку держави, – вони повинні в необхідному обсязі, тобто вільно, володіти державною мовою, - зазначив Кириленко.
     
    Він додав, що у сфері споживання, якщо споживач хоче, щоб його десь обслуговували українською мовою, він повинен таку можливість отримати, а там, де споживач хоче говорити мовою, яка йому ближча, він отримає послугу на тій мові, яка йому ближча.
     
    - Все це виписується, все це передбачає перехідні періоди. Але це вже навіки усталює українську мову як державну, яка цим законом захищається щодо її застосування в усіх сферах суспільного життя. Бо зараз ситуація така, що в багатьох сферах вона вибита в принципі. Тому що всі спеціальні норми галузевих законопроектів, які передбачали захист української мови в конкретних сферах, були скасовані тим сумнозвісним законом Колесніченка-Ківалова. І зараз у багатьох сферах суспільного життя взагалі немає жодної законодавчої унормованості щодо необхідності вживати державну мову.
     
    І цю ситуацію треба виправити. І я думаю, що це буде велика робота парламенту, якщо він розпочне цим займатися", - додав чиновник.
    Він додав, що мови національних меншин будуть предметом окремого документу – закон про мови національних меншин також готується у парламенті.
     

    Читайте також: Громадська рада підтримує перейменування Кіровоградської області