Валентина Яремчук: Я не з тих, кого легко зламати

  • 23 лют. 2019 10:27
  • 2204
    • Новина Валентина Яремчук: Я не з тих, кого легко зламати Ранкове місто. Кропивницький
                
    Чи багато ви знаєте жінок-депутатів? У політиці перевага чомусь завжди надається чоловікам. Сьогодні ми розповімо про одну із перших депутаток міської ради Кропивницького — Валентину Яремчук. 
     
    Народилася Валентина у маленькому шахтарському містечку Павлограді Дніпропетровської області. А після навчання в інституті переїхала до тоді ще Кіровограда. 
     
     
    У політику прийшла, не маючи ні досвіду, ні знань
     
    — Так склалося, що у політику я прийшла відносно недавно — не маючи ні досвіду, ні достатньої кількості знань, — розповідає моя співрозмовниця. — І вже з перших днів зрозуміла, що метою більшості депутатів, особливо тих, хто прорвався до стін міськради не вперше, є не розвиток міста в інтересах громади, а виключно вирішення питань та дерибан у власних інтересах. 
     
    Як розповідає пані Валентина, її, як політика нової формації, не хотіли сприймати ті, хто не бажав змінювати стару систему. 
    — Та я не з тих, кого легко зламати. Із самого початку увесь свій час витрачала на тренінги, семінари, політичні школи. Вивчала досвід місцевого самоврядування в колег з інших областей, європейських країн та США. І сьогодні найкращі практики використовую у своїй депутатській діяльності. За два з половиною роки мені вдалося здійснити низку ініціатив, що є важливими не тільки для новенців, а й для всіх мешканців Кропивницького, — каже Валентина Яремчук. 
     
    Втілюючи найсучасніші європейські проекти на місцях, молода депутатка стала ініціаторкою створення Громадського бюджету у Кропивницькому, що вже третій рік успішно реалізується у нашому місті. 
     
    — Громадський бюджет — досить дієвий інструмент активних громадян, які прагнуть змінити щось на краще. Протягом двох попередніх років вже реалізовано багато проектів: дитячі та спортивні майданчики, освітні й такі, що спрямовані на покращення туристичної привабливості: наприклад, «Парасольки на вулиці Дворцовій» або ж «Туристичні вказівники». А найголовніше — це залучення тисяч кропивничан до процесу покращення свого міста, — пояснює депутатка. 
     
    Надважливим питанням для громади міста пані Валентина вважає оновлення Статуту, адже попередній був затверджений більш ніж 10 років тому. Він був морально застарілим та неефективним інструментом для участі громади у здійсненні місцевого самоврядування. 
     
    — Саме тому я стала ініціатором нової редакції Статуту територіальної громади міста. Сподіваюсь, що документ, який ми прийняли на початку цього року, буде якісним та ефективним інструментом для активних громадян, — каже пані Яремчук. 
     
     
    Вивіски спотворюють зовнішній вигляд Кропивницького
     
    Ще одна проблема, яка бентежить нашу співрозмовницю, — це візуальна привабливість нашого міста. Тошніше, її відсутність. Тому разом з громадськими активістами вона порушила питання впорядкування вивісок. 
     
    — Великі та незграбні, заклеєні яскравим хрокалом, вони спотворюють зовнішній вигляд Кропивницького, особливо його історичної частини. За два роки ми провели декілька круглих столів із залученням фахівців у сфері архітектури, реклами та підприємців, які здійснюють свою діяльність в центральній частині міста. Уже цього року будуть розроблені паспорти двох головних вулиць міста — Дворцової та Великої Перспективної, які визначатимуть не лише формат вивісок та їх впорядкування, а інші візуальні аспекти — колір фасаду, озеленення, стиль бруківки та інше. Впевнена, якщо будемо дотримуватись стандартів, гості міста матимуть приємні враження від гостин, — ділиться депутатка. 
     
    Окрім загальноміських є також питання, що стосуються виключно виборчого округу Валентини Яремчук, який знаходиться у селищі Новому. На початку каденції у вигляді звернень громадян вона отримала свої «депутатські завдання»: проблеми з водопостачанням та тарифом на воду, центральне теплопостачання та найкричуща — громадський транспорт. 
     
    Взагалі, стан комунікацій є однією з найголовніших проблем у багатьох містах України. Система центрального опалення селища Нового була створена ще у 1977 році при будівництві чавуноливарного заводу. Вона давно розбалансована, морально застаріла та мала низький ККД. Фахівцями була проведена величезна робота, вивчався досвід інших міст, які відійшли від старої системи, і прийнято рішення про перепідключення всього селища до нової котельні. 
     
    Уже у 2018 році за рахунок міського бюджету виконані роботи на суму більше ніж 15 млн грн, наступного року проведуть ще ряд будівельних робіт. Пані Валентина наголошує, що хоча на початку опалювального сезону надходило багато нарікань, бо система була розлагоджена, та вже сьогодні ми бачимо економію на теплогенеруючому підприємстві майже у два рази. 
     
    — Проблеми водопостачання та водовідведення у Новому також з’явилися не за один день, — розмірковує вона. — Водовід селища був збудований у 70-х роках минулого століття. Він також був розрахований на обслуговування місцевого чавуноливарного заводу та місцевих жителів. У 1996 році завод зупинився, а для обслуговування водопровідних та каналізаційних мереж утворили спеціальне комунальне підприємство «Теплоенергетик». Нині водопостачання на селище Нове здійснюється завдяки свердловинам з двох водозаборів. Місцеві сплачують за воду ту саму плату, що і мешканці міста. Обладнання для водопостачання селища давно є фізично застарілим. Вартість водопостачання та водовідведення для мешканців Нового складає 34,92 гривні за кубометр. Різницю в тарифах ніхто не сплачував, тому комунальне підприємство звернулося до суду з позовом проти Новенської селищної ради щодо стягнення багатомільйонного боргу. 
     
    Як депутат, Валентина звернулася з цією проблемо до міського голови. У результаті, по-перше, було призупинено судовий процес та перекрито різницю за рахунок міського бюджету. По-друге, виділено кошти на ремонт старих свердловин та на нові. По-третє, водоканалізаційні мережі передано на баланс «Дніпро-Кіровоград», послугами якого користується Кропивницький. Таким чином, на сьогоднішній день мешканці селища вже не мають проблем з водою, стверджує Валентина Яремчук. 
     
    Кілька слів про транспорт 
    — Приватне підприємство, яке здійснювало перевезення маршрутними таксі, на жаль, не могло виконувати домовленості з пасажироперевезень якісно. Тому за моїм зверненням влітку 2017-го за кошти міського бюджету закупили п’ять великогабаритних автобусів, які сьогодні курсують між селищем та містом Кропивницьким. Розумію, вся проведена робота є мізерною в масштабах міста. Але попереду я маю багато планів та задумів, які неодмінно реалізую спільно з активними кропивничанами, які прагнуть зробити наше чудове місто заможним, туристично привабливим та комфортним для містян! — завершує Валентина Яремчук.
     
    Аліна Кулик   
     
    Читайте також: Розмова з наймолодшим кропивницьким депутатом