Як довго виплачують допомогу по безробіттю особам передпенсійного віку?

  • 22 лют. 2019 11:42
  • 2121
    • Новина Як довго виплачують допомогу по безробіттю особам передпенсійного віку? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як повідомляє Богдан Стоян, заступник директора обласного центру зайнятості, загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років (частина 4 стаття 22 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”).
     
    Для осіб передпенсійного віку така тривалість виплати не може перевищувати 720 календарних днів. Під особами передпенсійного віку маються на увазі особи, яким до настання права на пенсію залишилось 2 роки.
    За загальними нормами право на пенсію виникає, як правило, у 60 років. В той же час таке право залежить від наявного у особи страхового стажу.
     
    Так, у 2019 році, відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу не менше ніж 26 років. Якщо страховий стаж складає меншу величину, то пенсія призначається у більше старшому віці – 63 роки. Але і для призначення пенсії у такому віці потрібен (у 2019 році) страховий стаж від 16 до 26 років. Якщо у 2019 році у особи страховий стаж складає від 15 до 16 років – їй пенсія буде призначена у віці 65 років.
     
    Враховуючи наведені особливості визначення віку призначення пенсії, для визначення чи належить особа до категорії осіб передпенсійного віку, працівники центрів зайнятості мають користуватись відомостями Пенсійного фонду України про пенсійний вік або вік набуття права на пенсію.
     
    Богдан Стоян, заступник директора обласного центру зайнятості