Які роботи представили на здобуття премії імені Якова Паученка?

  • 20 лют. 2019 15:08
  • 1488
    • Новина Які роботи представили на здобуття премії імені Якова Паученка? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Осмьоркіна відкрилася традиційна виставка творів претендентів на здобуття обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка у 2019 році.
     
    Ця престижна мистецька премія, яка носить ім’я талановитого зодчого, чиї архітектурні творіння прикрашають історичний центр Кропивницького, заснована у 2002 році і вручається у трьох номінаціях: «архітектура», «геральдика та вексилологія» і «декоративно-прикладне мистецтво» в день народження Якова Паученка 21 березня.
     
    Цьогорічний вернісаж презентує твори номінантів лише в номінації «декоративно-прикладне мистецтво».
     
    Це творчі роботи в техніках печворку, клаптевого шиття, арт-квілту, в основі яких народні традиції текстильної мозаїки, що активно впроваджуються в сучасному декоративно-ужитковому мистецтві як фольклорний романтизм – оригінальні композиції, виконані з тканини різноманітних фактур з використанням традиційних прийомів старовинних народних, новітніх та авторських технік, автором яких є майстер декоративно-ужиткового мистецтва Людмила Кривенко, яка активно займається творчістю вже понад десять років і за цей час створила понад двісті панно, які презентувалися на всеукраїнських, міжнародних та зарубіжних виставках та фестивалях печворку та текстильного мистецтва.
     
    Номінується на здобуття премії і творча робота-реконструкція «Колекція писанок Елисаветградського повіту Херсонської губернії, зібрана В. Ястребовим у 1889-1895 р.р.» в техніці декоративного розпису писанки - точні копії писанок, зібраних у свій час видатним етнографом та краєзнавцем Володимиром Ястребовим на території сучасної Кіровоградської області, колекція налічує 31 писанку, виконану у традиційній восковій техніці аніліновими барвниками на шкаралупі курячих яєць членом Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Тетяною Стороженко – відомою в нашому місті не лише як майстер з писанкарства, тістопластики та декоративного розпису, а й надзвичайно креативною мисткинею, яка у складі творчої групи місцевих художників створювала монументальні арт-об’єкти «Диво-Писанка» та «Диво-Птах», які стали переможцями на  Всеукраїнському фестивалі «Парад вишиванок» до Дня незалежності України у Києві у 2012 та 2013 роках, а на Всеукраїнському «Фестивалі писанок 2015» у Києві за три доби оздобила двометрову писанку трипільськими мотивами і посіла перше місце в номінації «Авторський розпис» конкурсу «Регіональна писанка».
     
    Виставку відкрили голова обласної ради, голова конкурсної комісії премії Олександр Чорноіваненко та начальник регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторія Кулікова, які запевнили, що члени конкурсної комісії об’єктивно оцінюватимуть твори претендентів на здобуття премії під час визначення переможця, який і стане її лауреатом. Тепло привітали майстринь голова обласної організації Національної Спілки художників України Андрій Хворост та координатор обласної організації Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Олександра Пренко, відзначивши творчу унікальність кожної мисткині. Слушним був і виступ заслуженого архітектора України, Почесного громадянина нашого міста Віталія Кривенка, який звернувся до присутніх на заході архітекторів з районів області, активно долучатися до участі в конкурсі на здобуття премії в номінації «архітектура», представляючи свої доробки, що вже введені в експлуатацію і заслуговують на відзначення.
     
    Кульмінацією ж мистецького заходу стала презентація представлених творів декоративно-ужиткового мистецтва. Так, Світлана Ушакова - завідувач відділом мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського, до речі, минулорічний лауреат обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна, представила твори Людмили Кривенко, адже саме в цій надзвичайно популярній в місті книгозбірні неодноразово відбувалися персональні виставки майстрині, яка з успіхом представляє на міжнародному рівні не лише наш край, а й всю Україну, як, наприклад, в місті Божоле, що у Франції, на виставці текстильного мистецтва в 2013 році від нашої держави експонувалися твори всього двох митців і серед них панно клаптевого шиття Людмили Кривенко, а на Міжнародній виставці печворку, що проходила в 2015-му у Вероні в Італії, її робота отримала гран-прі головного спонсору заходу. Відома ж писанкарка Тетяна Стороженко цікаво і захоплено розповіла про свої дивовижні писанки, їх створення, значення зображених символів, дослідження і відновлення традиційних канонічних писанкових орнаментів та використання авторських технік розпису і вирізання мереживних писанок.
     
     
    Всі, хто завітав на вернісаж, захоплено споглядали представлені твори талановитих майстринь і з задоволенням залишали свої письмові відгуки, адже на них зважатимуть члени конкурсної комісії під час визначення лауреата премії.
     
    Тож, запрошуємо всіх шанувальників декоративно-ужиткового мистецтва відвідати музей, аби не лише отримати естетичну насолоду, а й взяти активну участь в громадському обговоренні представлених творів.
     
    Чернова Віта, директор
    художньо-меморіального
    музею О.О.Осмьоркіна