Громадська рада підтримує перейменування Кіровоградської області

  • 15 лют. 2019 18:08
  • 1633
    • Новина Громадська рада підтримує перейменування Кіровоградської області Ранкове місто. Кропивницький
     
    Громадська рада при міськвиконкомі підтримала заклик «Ради Експертів» якнайшвидше перейменувати область на Кропивницьку.
     
    Сьогодні Правління Громадської ради при виконавчому комітеті міської ради міста Кропивницького, розглянувши звернення Громадської ради при Кіровоградській облдержадміністрації щодо підтримки перейменування області на «Центральноукраїнську», та від Кропивницької коаліції громадських організацій «Рада Експертів» - щодо підтримки перейменування області на «Кропивницьку». Громадська рада підтримала другу пропозицію. 
     
    «Це логічне і очікуване рішення. Сподіваюсь, скоро ми нарешті отримаємо нову назву нашої області – «Кропивницька область»! Це чудова гарна назва. На жаль, маємо долати значну протидію цьому як із боку проросійських сил, так і з боку тих, хто свідомо чи несвідомо ведеться на їхні маніпуляції. Так, останнім часом ми спостерігаємо хвилю «альтернативних пропозицій» щодо перейменування області на Центральноукраїнську чи інші варіанти. Але де ж вони були рік тому, коли готувався проект рішення щодо Кропивницької, коли проект Постанови проходив складну процедуру у Верховній Раді та Конституційному Суді? На жаль, всі рухи щодо інших варіантів назви – лише спроба запобігти завершенню декомунізації», - прокоментувала рішення Громадської ради керівник Секретаріату коаліції «Рада Експертів», член Правління Громадської ради Олена Сінченко.
     
    Нагадаємо, 18 травня 2018 року у Верховній Раді України зареєстрували законопроект про перейменування Кіровоградської області. Співавторами Законопроекту №8380 “Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області)” значаться 153 народні депутати.
     
    20 листопада 2018 року депутати Верховної Ради України перейменували Кіровоградський район на Кропивницький і направили на розгляд Конституційного суду України проект рішення про перейменування Кіровоградської області.
     
    А 5 лютого цього року КСУ визнав конституційним цей проект рішення.
    У Пояснювальній записці до Законопроекту №8380 “Про внесення змін до статті 133 Конституції України” написано, що перейменування Кіровоградської області здійснено відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».
     
    Зокрема, у ньому визначено, що до символіки комуністичного режиму зокрема належать «назви областей, у яких використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), вищих органах влади та управління СРСР».
     
    Нагадаємо:  Конституційний Суд надав позитивні висновки щодо перейменування Кіровоградської області