Коли рак не є вироком

  • 14 лют. 2019 20:14
  • 2959
    • Новина Коли рак не є вироком Ранкове місто. Кропивницький
     
    Про рак прямої кишки і товстого кишківника читачам газети розповідає заслужений лікар України позаштатний онкопроктолог області КНП «ОКОЦ КОР» Олексій Самойлович Чалий. Лікар постійно підвищує кваліфікацію, відвідуючи міжнародні конференції, та проводить навчання сімейних лікарів і хірургів сучасним методам виявлення ракових та передракових новоутворень, що сприяє позитивному їх лікуванню.
     
    За його плечима багато успішно пролікованих і вдячних лікарю пацієнтів.
     
    — Що собою являє рак товстого кишечнику?
     
    — Цей вид злоякісного новоутворення є одним з найбільш поширених злоякісних пухлин у західному суспільстві. Кожен 20-й страждає на цю патологію. Результат лікування залежить від того, на якій стадії хворий звертається до лікаря. Тому рання діагностика дуже важлива — вона не лише рятує життя, а й покращує його якість.
     
    — Які основні фактори ризику?
     
    — Вік — колоректальний рак найчастіше виявляють у пацієнтів старше 50 років. 
     Випадки сімейного анамнезу — виявлення раку в одного з членів родини істотно підвищує ризик виникнення колоректального раку у його близьких. Так само поліпи товстого кишківника та прямої кишки або запальні процеси кишківника. 
     
    —  Наявність раку матки, яєчників, шлунка, молочних залоз.
     
    — Спосіб життя — малорухливий спосіб життя, надлишкова вага тіла, низька фізична активність, паління, зловживання алкоголем тощо.
     
    — Як починається захворювання?
     
    — Слід розуміти, що КРР часто починається з утворення поліпів. Важливо знати, що рак товстого кишечнику може виникнути без жодних передумов. Тому своєчасне виявлення і видалення поліпів запобігає переродженню доброякісних пухлин у злоякісні.
     
    — Які основні симптоми пухлин кишківника?
     
    — Варто знати, що на ранніх стадіях захворювання протікає безсимптомно. Такі характерні симптоми, як біль у животі та інші, з’являються на більш пізніх стадіях, коли вже оперативним лікуванням не обійтися і необхідно залучати променеву терапію і хіміотерапію, що часом може мати небажані ускладнення для всього організму.
     
    Серед найрозповсюдженіших симптомів:
     
    — ректальна кровотеча. Для діагностики раку слід виключити геморой, тріщини, що також можуть викликати кровотечу. Тому всім особам старше 50 років рекомендовано регулярно проходити профогляди в проктолога (навіть за відсутності скарг);
     
    — анемія. Всі випадки нез’ясованого дефіциту гемоглобіну вимагають проведення дослідження шлунково-кишкового тракту;
     
    — пальпування пухлини в черевній порожнині або прямій кишці;
     
    — перианальні симптоми, такі як нариви або рани;
     
    — біль та втрата ваги можуть вказувати на більш пізню стадію захворювання.
     
    — Яким шляхом відбувається діагностика КРР?
     
    — Колоноскопія — за допомогою колоноскопа (гнучкого зонду) оглядається слизова оболонка товстого кишківника (скринінг, діагностика та лікування).
    Ректороманоскопія — викори-стовується невелика трубочка (ректроманоскоп) для огляду нижньої частини товстої кишки.
     
    Рентгенографія з подвійним контрастуванням із барієм для оцінки стану стінок кишківника.
    Біопсія — для підтвердження або спростування діагнозу, визначення стадії захворювання під час проведення колоноскопії чи ректороманоскопії.
     
    — Чи можна знизити ризик раку товстого кишківника? В чому полягає профілактика та раннє виявлення пухлин?
     
    — Більшість злоякісних пухлин кишківника утворюються з поліпів, тому своєчасне їхнє виявлення та лікування запобігає раку. Через те, що на початкових стадіях рак протікає безсимптомно, всім людям старше 50 років рекомендовано обстеження у проктолога. Особам із груп ризику слід проходити профогляди не рідше одного разу на 5-10 років (за відсутності скарг)  і частіше, якщо скарги є.
     
    Для впровадження програми масового скринінгу наявності одного або кількох скринінг-тестів недостатньо. Невирішеним залишається також питання, хто в нашій країні повинен фінансувати скринінгові програми (держава, роботодавець, страхові компанії або сам пацієнт). Заходом щодо активізації програми скринінгу в регіонах повинна передувати пропаганда у ЗМІ. Важливими причинами відсутності скринінгу в нашій країні є відсутність фінансування профілактичних програм. 
     
    — Коли потрібно негайно звернутися до онкопроктолога?
     
    — Через те, що в районних лікарнях посади проктолога немає, звертатися потрібно до хірурга за місцем проживання. Якщо у хворого є скарги на проблеми із кишківником, лікар направить його до проктолога обласної лікарні. А якщо у лікаря виникли підозри щодо наявності пухлини у товстому кишківнику або прямій кишці, він скерує пацієнта до онкопроктолога в онкодиспансер.
     
    — Яка орієнтовна вартість обстеження для пацієнтів у онкопроктолога?
     
    — Якщо хворий був направлений в онкодиспансер з районної чи міської лікарні, то обстеження в умовах онкодиспансера для нього буде практично безкоштовним. Доведеться оплатити лише витратні матеріали, необхідні для обробки колоноскопа, та вартість рентгенівської плівки тощо.
     
    — Чи можна сказати, що рак сьогодні не є вироком? Коли хворобу можна раз і назавжди побороти? Хто діагностує рак у хворого на ранніх стадіях?
     
    — Якщо хворий звертається на першій чи другій стадії раку, його можна вилікувати оперативно. Такий хворий може більше ніколи не мати подібних скарг,  він повністю відновлює свою працездатність і повертається до свого звичного способу життя.
    Ранній діагностиці сприяють регулярні профогляди. Рак можна виявити випадково, коли лікар, до якого пацієнт звернувся зі скаргами на інші проблеми зі здоров’ям, запідозривши неладне, направить хворого на дообстеження.
     
    На даний час рак вже не є вироком. У результаті комплексного лікування раку проктологом, до якого входять оперативне втручання, хіміотерапія, променева терапія, п’ятирічне виживання хворих становить 73-75%. Це дуже гарний показник.
    Звісно, потрібно любити себе і при перших ознаках хвороби, таких як ректальна кровотеча, анемія за нез’ясованих причин, біль у животі, слід негайно звернутися до лікаря.
     
    Грубою помилкою є посилання хворих на відсутність часу тощо. Звісно, можна зрозуміти тих, хто стверджує — і не без підстав, — що таке лікування є дороговартісним. Так, на жаль, держава не в змозі забезпечити всіх пацієнтів безкоштовними хіміопрепаратами. Але не варто забувати, що при ранній діагностиці кошти витачаються лише на обстеження і операцію, без залучення дороговартісних хіміопрепаратів і променевої терапії.
     
    Тому я раджу знайти вільний день і пройти необхідні обстеження. Це збереже не лише ваш час та гроші, але й здоров’я, а може, і життя.  Тому бережіть себе і будьте здорові!
     
    Юлія Харченко