Переїзд відміняється. Мистецький факультет залишиться в старому приміщенні на Дворцовій

  • 13 лют. 2019 20:12
  • 1816
    • Новина Переїзд відміняється. Мистецький факультет залишиться в старому приміщенні на Дворцовій Ранкове місто. Кропивницький
     
    Мистецький факультет ЦДПУ ім. Винниченка залишиться в старому приміщенні на Дворцовій 
     
    Мистецький факультет Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка після довгих баталій все ж залишиться в історичній будівлі. Рішенням обласної ради було знижено вартість оренди приміщення за адресою: вулиця Дворцова, 5/5. Про це в коментарі кореспондентові “Первой городской” розповів ректор університету Олег Семенюк.
     
    — Раніше рішенням обласної ради було встановлено орендну плату — близько шести гривень за квадратний метр. Ця сума була більшою, ніж для комерційних, але меншою, ніж для державних установ. Ми її мали платити, поки була достатня кількість студентів, і в цьому був сенс. Коли студентів стало менше, зросла вартість опалення та плюс 286 тисяч оренди за рік було забагато. Ми вирішили на вченій раді, що від цього корпусу потрібно відмовлятися... Потім нам запропонували допомогу, і в січні обласна рада прийняла рішення повернутися до оренди — 1 гривня за кв.м, — зазначив Олег Семенюк.
     
    У коментарі «Первой городской» викладачка вишу, яка побажала залишитися анонімною, повідомила, що переїзд з приміщення, в якому факультет перебуває вже понад 50 років, неможливо було здійснити.
     
    — Нас звідти неможливо виселити технічно, — говорить вона. — В нас три роялі стоїть. Вони безцінні. Такі в Україні купити неможливо. В 50-х роках їх заносили через вікно. Спустити сходами ці унікальні музичні інструменти також не вийде, а у разі падіння роялі просто перетворяться на дрова. Маємо близько 30 таких інструментів, які не можна переносити. Знову ж таки, нам потрібне окреме приміщення, бо загалом з усіма студентами університету ми не можемо займатися. Наш учбовий процес включає заняття вокалом та музикою, а це заважатиме студентам інших факультетів. 
     
    Деканка мистецького факультету Тетяна Стратан-Артишкова коментувати події навколо факультету з невідомих причин відмовилась. У свою чергу ректор Олег Семенюк додав, що на нових умовах заклад орендуватиме приміщення до 2021 року. Потім цей договір можна переглядати. Якщо не будуть проти сторони цього договору, то його продовжать.
     
    — На площу близько 1700 кв.м оренда становитиме 16-17 тис. на рік. Це порівняно з майже 280 тис. гривень відчутно, — додав Олег Семенюк.
    За інформацією з проголосованого проекту, тепер виш користуватиметься приміщенням, що перебуває на балансі комунального підприємства «Регіональний центр розвитку послуг», на пільгових умовах у випадку передбачення в обласному бюджеті протягом 2019—2021 років видатків на повну компенсацію втрат орендної плати орендодавцю-комунальному підприємству у вигляді фінансової підтримки зазначеному комунальному підприємству. 
     
    Дмитро Семенюк