Кропивницький: Ошуканим студентам загрожує депортація

  • 11 лют. 2019 15:08
  • 1407
    • Новина Кропивницький: Ошуканим студентам загрожує депортація Ранкове місто. Кропивницький
     
    Адміністрація Донецького національного медичного університету, філія якого знаходиться в Кропивницькому, приховує наявність договорів, підписаних з іноземними студентами.
     
    Про це повідомляє сайт Весь Кіровоград
    – Ми мали договори з агенціями (фірми-контрактери, які шукають та супроводжують для українських вишів абітурієнтів з-за кордону), і окремо договір з університетом, який наразі нікому не показують, – зазначив студент. – В університеті кажуть, що «договір у Маріуполі, від нас його увезли, і ми не можемо його в даний момент надати». Якби не було договору з університетом, як зараз кажуть, не було б ні документів, ні виклику, нічого.
     
    Джерела в навчальному закладі стверджують також, що наказ про відрахування 850 іноземців через фінансову заборгованість, яка, за твердженнями представників ректорату, виникла через шахрайські дії контрактера ТОВ «Українські освітні послуги», був підписаний першим проректором Ігорем Хрипаченком за вказівкою ректора Петра Кондратенка, затриманого 8 лютого співробітниками Служби безпеки України. 
     
    – Кажуть, що коли забирали ректора, він зробив телефонний дзвінок. Саме тому вчора був виданий незрозуміло у який час цей наказ, – стверджує джерело.
     
    Якщо документ не буде скасований, відрахованим студентам загрожує депортація.
     
    Згідно повідомленню СБУ, керівникові ДонНМУ оголошено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). За версією слідства, посадовці вишу вимагали в контрактерів неправомірну вигоду, а у разі відмови погрожували перешкодами при оформленні іноземних абітурієнтів.
     
    Зокрема співробітники Служби задокументували отримання одним із керівників університету двох елітних автівок марки «BMW» вартістю понад сто тисяч доларів США.
     
    8 лютого з іноземними студентами ДонНМУ в Кропивницькому зустрівся представник парламентського комітету з питань охорони здоров’я Костянтин Яриніч. Він зазначив серед іншого, що наслідком сьогоднішньої діяльності адміністрації та ректорату може стати припинення існування університету.
     
    – Стало очевидним, що контрактер не працює сам, він працює з адміністрацією університету, – сказав він. – Вчора ввечері я мав розмову приблизно об 11-11:30 ночі з проректором, який підписав цей наказ. На жаль, я не почув інформації, яка б мене влаштувала. Я розумію, що керівництво займається порятунком своєї репутації.
     
    Наразі керівництво університету в Кропивницькому, де розташований міжнародний факультет ДонНМУ, представляють помічник ректора Сергій Нестеров та Сергій Стулов, який представляється журналістам як «провідний спеціаліст ректорату».
     
    Нагадаємо, під час акції протесту іноземні студенти філії заявили, що в університеті їм повідомили про необхідність повторно сплатити гроші за навчання, нібито вкрадені фірмою-посередником. Зазначалося, що сплата коштів представникам компанії-контрактера «Українські освітні послуги» здійснювалася безпосередньо в приміщенні закладу, у кімнаті №137, де зараз перебуває бібліотека.
     
    Нагадаємо: Студенти медичного університету вийшли на протест (ФОТО)