Що чекає на теплопостачальну систему Кропивницького?

  • 11 лют. 2019 11:07
  • 1577
    • Новина Що чекає на теплопостачальну систему Кропивницького? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Про теплопостачання у Кропивницькому можна говорити довго. Ситуація з опаленням у місті є критичною. Система центрального теплопостачання розбалансована і має майже найвищий показник по Україні. До того ж постійні пориви залишають містян на тривалий час без тепла.
     
    Як зазначили в управлінні ЖКГ міської ради Кропивницького, за опалювальний сезон 2018-2019 у місті сталося 36 аварійних ситуацій.
     
    - У місті другий рік буде працювати програма оптимізації системи теплопостачання, відповідно до якої ми повинні відключити 102 житлових будинки від ЦО. Це стосується того житлового фонду, де залишилося 1-3 квартири на будинок з централізованим опаленням. Також було враховано стан інженерних мереж, коли складався цей перелік. У 2018 році ми відключили 34 будинки. І ця робота продовжиться, - зазначили в управлінні ЖКГ міськради.
     
    За інформацією управління, у міськраді тільки планують виготовити схему теплопостачання міста, і що вона із себе представлятиме - наразі незрозуміло.
     
    - Чи це буде децентралізація, чи встановлення модульних котелень, чи це буде повний перехід на автономне опалення. Це вже буде розглядатися фахово, - кажуть в управлінні.
     
    Проте, як усім відомо, ще минулої осені Муніципальне бюро Стрижакова презентувало програму по децентралізації та розвитку системи теплозабезпечення обласного центру на 2019-2021 роки. Вона розроблена з використанням успішного досвіду низки міст України, зокрема, Нікополя, Первомайська, Марганця тощо.
     
    Як зазначив голова бюро Артем Стрижаков, реалізувати спеціально розроблену програму можна вже за три роки. Аби вирішити проблему розбалансованого теплопостачання у місті, автори проекту пропонують наступні рішення: 
     
    • -Перевести абонентів Кропивницького на автономне або індивідуальне опалення;
    •  Встановити альтернативні установки автономного опалення на об’єктах соціальної інфраструктури та бюджетної сфери (при цьому визначаються джерела теплопостачання: природній газ, тверде паливо, електроенергія за «нічним тарифом» та теплові насоси).
    Передбачається, що реалізуватиметься програма за рахунок місцевого бюджету, власних коштів населення, залучення інвесторів та придбання обладнання на умовах лізингу, оренди та за рахунок кредитних коштів. 
     
    - Що в результаті місту дасть реалізація цієї програми? В першу чергу, якість. Впровадження нових технологій забезпечить якісним теплом квартири городян, лікарні, садочки, школи і т.д. По-друге - дасть економію, - говорить Артем Стрижаков. - Люди платитимуть менше. Кожен для себе зможе вирішувати як, коли і скільки опалювати своє житло, щоб зекономити. Звичайно ж, реалізація програми заощадить кошти міського бюджету - більше не потрібно буде виділяти сотні мільйонів на збиткові теплові підприємства і нескінченні ремонти комунікацій. Навіть навпаки, можна отримати прибуток від зношених тепломереж. Наприклад, Нікополь, здавши їх на металобрухт, поповнив міський бюджет на 8 млн грн.
     
    Автори програми вже передали її до міської ради Кропивницького.