Сьогодні понад 70% - це інвестиції в реальний сектор - Ковалів

  • 8 лют. 2019 19:03
  • 3066
    • Новина Сьогодні понад 70% - це інвестиції в реальний сектор - Ковалів Ранкове місто. Кропивницький
     
    Після Всесвітнього економічного форуму в Давосі все більше компаній приїжджають до України й обговорюють потенційні угоди. Понад 70% іноземних інвестицій спрямовані в реальний сектор економіки, зокрема в інфраструктуру та відновлювальну енергетику.
     
    Про це в ефірі "Прямого" повідомила голова офісу Національної інвестиційної ради Юлія Ковалів.
     
    - Після Давосу ми бачимо все більше компаній, які приїжджають до України й обговорюють потенційні угоди. Цього року ми очікуємо значні інвестиції у відновлювальну енергетику. При чому географія інвесторів розширюється навіть за рамками країн Європи. Це зокрема, інвестори зі США, Індії, Китаю, - зазначила вона.
     
    Також Ковалів наголосила, що сьогодні іноземні компанії готові інвестувати в українську інфраструктуру, в першу чергу в портову інфраструктуру, в пілотні проекти лібералізації залізничної тяги.
     
    - Є також компанії зі світовим ім'ям. Цього року ми очікуємо відкриття IKEA в Україні, про яку багато говорили як про індикатор і лакмусовий папірець. Цього року кампанія планує відкрити перші свої магазини в Києві, і потім у більшості великих міст, - підкреслила Ковалів.
     
    Говорячи про прихід в Україну нідерландського торгового гіганта було зроблено порівняння з Польщею.
     
    "IKEA заходила в Польщу так само, як до України, як роздрібна мережа. На сьогодні тільки польські виробники в рамках компанії IKEA експортують подукції, виробленої у Польщі на 3 млрд доларів на рік".
     
    Так, Ковалів наголосила, що Україна матиме всі шанси перевищити показники Польщі навіть не враховуючи ті природні й людські ресурси і ту технологію, яка вже сьогодні є в Україні.
     
    Зокрема, голова Національної інвестиційної ради відмітила, що зараз більшість інвестицій направлені на реальний сектор економіки країни.
     
    Якщо подивитися на структуру того, що ми називаємо прямими іноземними інвестиціями, то ще кілька років тому більшість з них йшла у фінансовий сектор - це була докапіталізація банківської системи. Сьогодні понад 70% - це інвестиції в реальний сектор.