Запобігти, врятувати, допомогти: Рятувальник з Кропивницького про професію, негоду та котиків

  • 8 лют. 2019 20:09
  • 2261
    • Новина Запобігти, врятувати, допомогти: Рятувальник з Кропивницького про професію, негоду та котиків Ранкове місто. Кропивницький
     
    Ліквідувати пожежу, витягти автівку із заметів чи то зняти котика з дерева — усе це може зробити рятувальник. Його обов’язки та можливості досить широкі.
     
    Ми поспілкувалися із рятувальником з 22-річним стажем, начальником Кіровоградського міжрайонного відділу, полковником служби цивільного захисту Валерієм Жиліним. Він розповів, чому обрав саме цей фах та про особливості професії.
     
    Про свій вибір не жалкував. Після армії пожежна справа запала в душу
    Наш герой родом з Олександрії. Його кар’єра рятувальника розпочалася ще в армії, де він служив у пожежній охороні. Згодом пан Валерій пішов працювати на підприємство.
     
    —  Коли почався розпад СРСР, підприємства не працювали. Я звернувся до відділу кадрів. Вільних місць тоді не було. Але мені сказали, що, як з’явиться, мені повідомлять, адже у мене тоді вже був певний досвід роботи після служби у пожежній охороні, — розповідає Валерій Петрович.
     
    Як говорить далі рятувальник, десь через рік йому таки запропонували роботу пожежника, тому він звільнився з підприємства. І майже в 30 років Валерій Петрович пішов на службу у пожежну охорону в Олександрії.
     
    — Після цього я працював у Чернівецькій області, а вже там мені запропонували повернутися додому, в тоді ще Кіровоград. Це був 2007 рік. Про свій вибір професії ніколи не жалкував. Коли в армії попрацював, послужив, і воно якось запало в душу, — згадує Валерій Жилін.
     
    Рятувальник має реагувати на будь-який виклик, де є загроза життю чи здоров’ю людини
    Після реформи пожежну охорону та війська цивільної оборони було об’єднано. Відтак функції пожежників стали досить широкими, тому рятувальники вже не дивуються ніяким викликам.
     
    — Раніше інших звернень, окрім пожеж, до нас не надходило. Зараз на будь-який виклик, де є загроза життю і здоров’ю людини, ми маємо реагувати. Ми також допомагаємо і в тих випадках, коли швидка допомога звертається, що є хворі, які мають велику вагу, і вони не можуть їх транспортувати, — розповідає Валерій Жилін.
     
    Як і в добрих мультфільмах із дитинства, рятувальники Кропивницького й досі регулярно знімають котиків із дерев. 
     
    — Часто телефонують жіночки, які відпочивають у дворах і бачать, що тварина залізла на дерево та не може спуститися. Або ж боїться. Ми також вимушені на це реагувати і діставати чотирилапих. Дуже часто трапляються випадки, що ми його дістали і поки доїхали до частини — кіт знову на дерево заліз. Є такі коти, що ми тільки поставили драбину, щоб його зняти — він сам зліз, на нас подивився і пішов. Такі абсурдні випадки, але реагувати ми зобов’язані, — згадує  полковник служби цивільного захисту. 
     
    Однак рятують не лише котів. Дуже часто МНСники дістають собак із колодязів та ям. Підлеглі Валерія Жиліна навіть мають спеціальний пристрій для таких випадків, щоб швидше та безпечніше діставати тварин. 
     
    — Якщо ми візуально бачимо, що це за люк, наприклад, водопроводу чи теплотраси, то ми набираємо керівників і повідомляємо, що за такою-то адресою на цих комунікаціях вкрали люк. І вони вже закривають його. Ми стараємося по можливості перевіряти це, — додає наш співрозмовник.
     
    У різні пори року переважають різні виклики. Взимку, коли у місті вирує негода, до рятувальників надходить дуже багато звернень про автівки, які застрягли у заметах. Коли наприкінці січня у Кропивницькому погіршилися погодні умови, рятувальники витягли із заметів десятки автомобілів.
     
    — Дуже багато у нас бізнесменів, які поводяться некоректно. Вони роблять бізнес і не виконують своїх елементарних обов’язків: не забезпечують чистку ні своїх територій, ні під’їзних шляхів, не посипають їх. Фури просто під’їжджають і застрягають, часто заважаючи руху іншого транспорту. На такі випадки ми теж реагуємо, хоча немає загрози здоров’ю чи життю людини, — розповідає про робочі будні Валерій Жилін. 
     
    Під час таких складних умов у особового складу було введено додаткові обов’язки: об’їзд території, контроль за станом шляхів та інформування оперативно-координаційного центру для того, щоб вони могли дати достовірну інформацію людям про стан шляхів та доріг і чи можливий там 
     
    Начальник Кіровоградського міжрайонного відділу переконаний, що у цій сфері має працювати людина, яка себе, у першу чергу, тут бачить. Людина, яка бажає тут працювати і розуміє, що ця робота досить складна, але вона необхідна для суспільства. 
     
    — За роки роботи було досить багато випадків, які важко забути. Коли працював інспектором, трапився абсурдний випадок. Молодий хлопець після гульні повернувся на підпитку до будинку своїх родичів і заснув на дивані із запаленою цигаркою. Він отруївся чадним газом. Ось так безглуздо обірвалося життя молодої людини, яка навчалася в інституті, мала плани на життя і на майбутнє. Для мене це було таким неприємним враженням, що таке відбувається. Ця пагубна звичка вартувала йому життя. Хотілося б, щоб люди таких помилок не робили. Це, до речі, одна із найпоширеніших причин, чому гинуть люди, — згадує лише один такий випадок Валерій Петрович.
     
    Під час бесіди чоловік пригадав і приємні моменти роботи, коли доводилося чергувати на новорічних святах для дітей. 
    На завершення розмови Валерій Петрович звернувся до громадян.
     
    — Хотілось би, щоб кропивничани були обачнішими та не наражалися на небезпеку. Одна із найпоширеніших причин пожежі — це коротке замикання. Тому  треба постійно перевіряти стан електромереж. Дітей ні в якому випадку не можна залишати самих удома. Про це потрібно кричати і писати на кожному кроці. Як приклад, у Одесі було декілька випадків, коли по троє-четверо дітей гинуло у власних домівках. Це дуже страшно, — застерігає полковник служби цивільного захисту Валерій Жилін.
     
    Аліна Кулик   
     
    Нагадаємо: Рустам Тараненко: про військових психологів та арт-терапію