Кіровоградщина: Обласна прокуратура повернула у власність держави 1279 га земель

  • 6 лют. 2019 14:05
  • 2265
    • Новина Кіровоградщина: Обласна прокуратура повернула у власність держави 1279 га земель Ранкове місто. Кропивницький
     
    Прокуратура торік повернула з протиправного користування у власність держави 1279 га земель. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Кіровоградської області.
     
    Зважаючи на сільськогосподарське спрямування Кіровоградщини, питання додержання вимог земельного законодавства є пріоритетним напрямком представницької діяльності органів прокуратури області.
     
    Минулого року, захищаючи інтереси держави у земельній сфері, прокурори до судів скерували 62 позови на суму понад 128 млн. грн. Суди задовольнили 57 прокурорських позовів майже на 78 млн. грн., ще 25 справ (на суму 35,7 млн. грн) наразі перебувають в провадженні суду. 
    Розпочали 14 кримінальних проваджень у сфері земельних відносин. 
     
    Органи прокуратури на виконання судових рішень державі повернули земельних ділянок загальною площею 1279 га вартістю понад 46 млн. грн. 
    Як приклад, Господарський суд області задовільнив позовні вимоги керівника Новоукраїнської місцевої прокуратури в інтересах ГУ Держгеокадастру в області до одного з фермерських господарств про витребування земельної ділянки площею 30 га, вартістю 15,2 млн. грн., які були надані у постійне користування громадянам (які потім померли, а вказана категорія земель спадкуванню не підлягає) для створення фермерських господарств. 
     
    Торік прокурори виявляли факти незаконного розпорядження землями державної власності. 
    Зокрема, задоволено позовні вимоги прокурора до сільськогосподарського товариства про визнання незаконним та скасовання рішення сесії Кам’янобрідської сільської ради Благовіщенського району. Договори на управління майном визнано недійсними, а земельні ділянки, загальною площею 66 га вартістю 33,6 млн.грн. добровільно повернули під час судового розгляду у державну власність. 
     
    Також прокурори вживали заходи представницького характеру стосовно протиправного відведення у власність земель водного фонду. 
     
    За позовом Знам’янської місцевої прокуратури державі повернули землі водного фонду, що розташовані на території двох сільських рад Маловисківського району. Суд зобов’язав фізичну особу повернути безпідставно набуте майно, а саме - земельні ділянки державної власності із земель водного фонду площею 38 га, що розташовані на території Березівської сільської ради нормативно-грошовою оцінкою 249 тис гривень та земельної ділянки площею 86 га, на території Нововознесенської сільської ради, вартістю 604 тис гривень. 
     
     
    Нагадаємо: "Укрзалізниця" зменшить кількість провідників у потягах