Доля полонених моряків: Українські консули відвідали поранених Ейдера і Артеменка

  • 6 лют. 2019 10:40
  • 1102
    • Новина Доля полонених моряків: Українські консули відвідали поранених Ейдера і Артеменка Ранкове місто. Кропивницький
     
    В МЗС очікують дозволу від російської сторони, аби впродовж лютого відвідати ще 21 українського моряка.
     
    Про це повідомляє УНІАН 
     
    Українські консули у Москві відвідали в слідчому ізоляторі №2 "Лефортово" двох українських поранених військовополонених Андрія Ейдера і Андрія Артеменка, котрих нещодавно перевели з СІЗО №1 "Матроська тиша". Про це у коментарі УНІАН повідомив заступник начальника Управління консульського забезпечення Департаменту консульської служби МЗС України Олександр Хом'як.
     
     "Сьогодні відбулося відвідування консулами ще двох поранених військовополонених українських моряків - Ейдера Андрія Дмитровича і Артеменка Андрія Анатолійовича. Дозвіл був раніше наданий російською стороною. Відбулося спілкування. Там такі правила, що у присутності та під контролем працівників пенітенціарного закладу", - сказав Хом'як.
     
    "Загалом таких претензій на умови утримання не висловлювали, а зазначили про покращення умов утримання у СІЗО №2 "Лефортово", де вони зараз, у порівнянні з СІЗО №1 "Матроська тиша", де вони перебували раніше. Вони утримуються у відремонтованих двомісних камерах. Там є телевізор, холодильник, гаряча і холодна вода. Стосунки з співкамерниками у них нормальні", - заявив дипломат.
     
    Також, за його словами, Ейдер і Артеменко мають можливість користуватися бібліотечним фондом пенітенціарної установи. "Забезпечені вони теплими речами і одягом. Психологічний стан задовільний. Їм зачитали листи від рідних, які були надіслані консулу", - додав Хом'як. При цьому, він уточнив, що інформація про стан здоров'я закрита. Водночас, дипломат відзначив, що "ті поранення, які у них були, поступово загоюються". "Медична допомога в разі необхідності лікарями слідчого ізолятора надається", - додав він. 
     
    Також він зазначив, що якщо говорити загалом про відвідання трьох українських поранених моряків - Василя Сороку відвідали 1 лютого - ситуація про їхній стан здоров'я обговорювалася з одним з керівників пенітенціарного закладу, та була звернута його увага на тому, щоби українцям надавалася необхідна медична допомога у повному обсязі. Разом з тим консул надіслав запити російській стороні щодо чергового відвідування інших 21 українського військовополоненого. "Очікуємо від російської сторони підтвердження щодо можливості їх відвідання", - сказав він.
     
    Адвокат від російської сторони очікується інформація про конкретні дати для відвідування. "Сподіваємося, що це станеться протягом цього місяця", - додав Хом'як. "Крім цього готується чергова нота на адресу Міністерства закордонних справ Російської Федерації щодо вжиття необхідних заходів для надання медичної допомоги, можливо навіть не в системі пенітенціарної служби, а зовні", - наголосив Хом'як.