4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком

  • 4 лют. 2019 09:02
  • 955
    • Новина 4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком Ранкове місто. Кропивницький
     
    На жаль, сьогодні ми змушені констатувати факт, що протягом останніх років Кіровоградщина посідає перше місце серед інших областей України за рівнем онкологічних захворювань. Наразі цей показник перевищує  середньоукраїнський майже на 30%, а за прогнозами до 2020 року онкохвороби стануть найголовнішою проблемою жителів області – повідомляє «Кіровоградський обласний центр здоров’я». 
           
       Щороку 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раком, який проголошений Міжнародним Союзом боротьби з онкологічними захворюваннями. Мета цього дня в усьому світі - підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань сучасної цивілізації.
     
    У нашій країні впродовж останнього десятиліття реєструють значне зростання захворюваності на онкопатологію та смертність від неї. Нині в державі понад 1 млн. людей хворих на онкопатологію, в Кіровоградській області - 27 992 хворих. Щорічно реєструють понад 140 тисяч нових хворих на рак (по області - 4500 хворих), щорічно помирають 80 тисяч українців, із них 1/3 - особи працездатного віку. Рак є причиною 15% смертей українців. Загалом 5-річна виживаємість онкохворих в нашій країні близько 56%, в країнах Європи 80%, а у США 90%.
          
     Комунальне некомерційне підприємство «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради»  - найбільший профільний лікувальний заклад області, оснащений сучасною діагностично-терапевтичною апаратурою, що дає можливість виконати діагностичне обстеження та надати спеціальне лікування на високому рівні онкологічним хворим усіх профілей. На базі онкологічного центру розгорнуті наступні відділення для лікування хворих: гінекологічне, мамологічне, торакоабдомінальне, проктологічне, урологічне, радіологічне, хіміотерапевтичне, відділення радіоізотопної діагностики та лікування в якому їх отримують не тільки хворі з Кіровоградської області, а і інших областей України.
     
    - Кіровоградська область відноситься до областей з високим рівнем захворюваності на злоякісні пухлини і щорічно посідає перше місце серед областей України. Так, показник захворюваності із розрахунку на 100 тисяч населення у звітному 2018 році склав 474,9 при середньоукраїнському показнику за 2017 рік - 354,8 та зберігається тенденція до його зростання. Щорічно виявляється понад 4 500 хворих (у 2018 р. - 4 511), які потребують спеціального лікування в онкологічних закладах, – такі дані озвучив заступник головного лікаря КНП «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» Ігор Макарук. 
      
    Відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти. Для профілактики раку потрібно вести здоровий спосіб життя: відмова від тютюнопаління та надмірного вживання алкоголю, збалансоване харчування, своєчасна вакцинація проти вірусів папіломи людини, гепатиту В, раку шийки матки, утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії, своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.
     
    - Головне в онкології - це онконасторога, своєчасне проходження профоглядів та виявлення раку на ранніх стадіях,  -  констатує Ігор Макарук 
     
    За даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Найбільша кількість чоловіків вмирає від наступних п’яти видів раку (в порядку убування): раку легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу.  Серед жінок найбільш розповсюдженими є (в порядку убування): рак грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки. 
     
    «Кіровоградський обласний  центр здоров’я»