Церковний скандал у Кропивницькому: Віряни бажають залишитися під московським патріархатом

  • 2 лют. 2019 10:03
  • 2257
    • Новина Церковний скандал у Кропивницькому: Віряни бажають залишитися під московським патріархатом Ранкове місто. Кропивницький
     
    Конфлікт навколо храму Успіння Пресвятої Богородиці, розташованого в парку імені Крючкова, розгорнувся минулого тижня у Кропивницькому.
     
    А почалося все з відеозвернення міського голови Андрія Райковича до прихожан, в якому він оголосив про намір передати сакральну споруду під юрисдикцію Православної Церкви України (ПЦУ). Свого часу градоначальник долучився до будівництва цього храму, вклавши в його спорудження левову частку коштів. У 2014 році храм був освячений Українською православною церквою Московського патріархату. Того ж року й розпочалася служба у ньому. 
     
     
    Однак відтоді в церковному устрої України відбулися зміни. 15 грудня 2018 року в Софійському соборі Києва відбувся об’єднавчий собор. Українська автокефальна православна церква та Українська православна церква Київського патріархату самоліквідувалися. А на їхньому місці було створено Православну церкву України.
    Раніше, 9 січня 2019 року, єпископи на синоді Вселенського патріархату поставили свої підписи під Томосом – документом, який надав Українській православній церкві автокефалію. Відтак в Україні розпочався процес переходу низки церков від московського патріархату до ПЦУ. Вочевидь, ці події надихнули Андрія Райковича на прийняття аналогічного рішення.
     
    Та віряни Успенського храму сприйняли заяву міського голови як намір відібрати у них церкву і влаштували акцію протесту. Даруйте за аналогію, але ситуація виглядала як у дитячій пісочниці: я цю хатку збудував, що хочу з нею, те й роблю. 
     
    - Я прийняв рішення, не продиктоване кимось, а самостійно. Я дійсно переконаний, що держава повинна мати свою православну церкву. Томос - це велике досягнення для нас. У нашому місті також має бути представлена УПЦ. Я хочу, щоб все було мирно, а не змушувати діток сидіти в храмі до 10-ї вечора, видавлюючи з них сльозу, - коментує Андрій Райкович.
     
     
    За словами очільника міста, він розмовляв із настоятелем храму, який у свою чергу не проти переходу споруди під управління Православної церкви України.
    - Зараз отець Сергій думає над тим, щоб змінити формат та служити українській церкві, - додав Андрій Райкович під час прес-конференції в CBN.
     
    Сам же настоятель Свято-Успенського храму Сергій Новак заявляє в інтерв’ю телеканалу «Інтер»:
    - Ми молимося, щоб Господь умудрив Андрія Павловича Райковича не переводити храм у так звану релігійну організацію «Православна церква України". Тому що її ніхто в православному світі не визнає. За шість років мого служіння в Свято-Успенському храмі жодного разу Андрій Павлович в нашому храмі не сповідався і не причащався. Так, він долучився до будівництва цього храму, але він не єдиний, хто його будував. Є люди, які віддавали останнє для того, щоб цей храм з'явився. Тому тут треба питати всіх людей, всієї громади.
     
    Після того, як Андрій Райкович оголосив про намір передати храм до УПЦ, священнослужителі зібралися у Кропивницькому, щоб обговорити події, що склалися навколо нього.
    Митрополит Кіровоградський та Новомиргородський Іоасаф у свою чергу повідомив, що таке рішення стало для нього несподіванкою.
     
     
    - Після заяви Андрія Павловича, одного з наших меценатів, до храму почали сходитися люди. І почалося зібрання. До храму також прийшли містяни, як ніколи в ньому раніше не бували. Були спроби зірвати зібрання, - говорить митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф. 
     
    Тут варто пояснити, що йдеться про громадських активістів Юрія Митрофаненка, Андрія Лавруся, Тетяну Бородіну, Ольгу Кирилюк, Миколу Гречуху та інших, які були присутні на прес-конференціях учасників релігійного протистояння. Їхня поведінка змусила модератора заходів Анастасію Мусатенко перервати прес-конференцію і звернутися до гостей із проханням поважати своїх опонентів.
     
    - Шановні громадські активісти, хочу нагадати вам, що повага до опонентів – це основа демократії, тож прошу поводитись цивілізовано, - попрохала журналістка. 
    Після цього в залі запанувала тиша і прес-конференція продовжилась.
     
    Митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф запевнив, що на збори релігійної громади нікого не запрошували. А сам він, щойно почувши про звернення Андрія Райковича, одразу ж приїхав до храму.
     
    Єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, у свою чергу, стверджує, що Андрій Павлович долучився до будівництва храму лише після того, як було вирито котлован. Боголєп також наголосив на тому, що не лише очільник міста вкладав гроші у храм, а й багато прихожан зробили все, щоб він з’явився.
     
    - У цього храму існує громада, невелика, але все ж вона є. І ця громада хоче залишити все так, як і було, в підпорядкуванні Московського патріархату - додав Єпископ Олександрійський і Світловодський.
     
    На прес-конференції в інформагенції CBN митрополит Іоасаф додав, що містяни мають право вільно сповідувати віру в тих церквах, які збудовані для них. 
     
    А вже 27 січня Андрій Райкович на запрошення релігійної громади взяв участь у богослужінні за зустрівся з вірянами Свято-Успенського храму. Діти Недільної школи подякували йому за благодійництво в будівництві, а прихожани знову попрохали не відбирати в них церкву. 
     
      
     
    - Найголовніше – збудувати храм у душі, - звернувся градоначальник до пастви. – А вже потім збудується споруда. Це прекрасно, що є споруда, що є в ній душа, що ми молимося до Господа Бога за нашу рідну Україну. Я глибоко переконаний, що здоровий глузд переможе на всіх рівнях. І ви, вище духовенство, також знайдете в собі сили і мудрість зробити так, щоб ми, молячись Господу, не мали проблем стосовно приналежності до тієї чи іншої церкви. Я переконаний, що в Україні буде єдина помісна незалежна церква. Ніхто не говорить про те, що людям не можна ходити в храм. Шановна громадо, ніяких проблем немає. Цей храм будувався для того, щоб ви мали можливість спілкуватися тут з Господом Богом, молитися про найсокровенніше. Я переконаний, що ви всі бажаєте нашій державі миру і незалежності – економічної, політичної, духовної. Ми велика нація і варті того. 
     
    Інцидент навколо православного храму у Кропивницькому викликав широкий розголос не лише в Україні. З’явилось чимало охочих зробити свій піар на проблемах релігійної громади. Схоже, одним розчерком пера чи заявою на телекамери проблему не вирішити. Боже, бережи Україну!   
     
    Аліна Кулик
    Людмила Макей
     
     
    Життя після Томосу. Як об’єднуються українські церкви
     

    Не так паства, як пастирі

             Прослухав відеозвернення міського голови м.Кропивницького Андрія Райковича, в якому він просить релігійну громаду храму Успіння Пресвятої Богородиці підтримати його ініціативу щодо передачі цієї культової споруди Православній Церкві України. Абсолютно розумію і підтримую Андрія Павловича. Адже саме його коштом храм і збудовано, а після того, як із рук Вселенського Патріарха митрополит Епіфаній отримав томос, єдину помісну православну церкву України треба реально будувати, зміцнювати, утверджувати. Це ж і справді, за великим рахунком, чинник нашої національної безпеки.

    Ясна річ, «русский мир» опиратиметься. Він і опирається. При чому – НЕ ТАК ПАСТВА, ЯК ПАСТИРІ. І якби мова йшла тільки про служіння Богові! Ні: є ще й цілком мирські речі – вплив на свідомість людей, ідеологія, гроші, матеріальні цінності.

    «Русский мир», очевидно, сподівається, що вибори Президента й парламенту розвернуть Україну на 180 градусів. Що зміниться геополітична ситуація (хай навіть і ціною російської збройної експансії?). Не вийде: є незворотні історичні процеси, і ми маємо підтримувати їх. Сподіваюся, що й правоохоронні органи не розучилися професійно, на підставі закону розпізнавати антидержавні заклики та дії.

    Так що, дорогі земляки, думаймо. Відрізняймо служіння Богові від чужої пропаганди. Шануймо свою духовну свободу. Зберігаймо єдність. Пам’ятаймо, що всі ми разом і є Україна.

    Володимир Панченко

    Нагадаємо: Релігійне протистояння у Кропивницькому (ВІДЕО)
     
    Міський голова звертаєтся до громади з приводу Храму Успіння Богородиці (ВІДЕО)