«Хочеться, щоб моє місто було комфортним» — депутат Фортечної райради про життя, хобі та науку

  • 30 січ. 2019 16:09
  • 1643
    • Новина «Хочеться, щоб моє місто було комфортним» — депутат Фортечної райради про життя, хобі та науку Ранкове місто. Кропивницький
     
      Рубрика: Знайомтесь, я - ваш депутат
     
                        
    Науковець, суспільний діяч та підприємець — саме таким словам Олександр Рацул надає перевагу, розповідаючи про себе. А свою депутатську діяльність називає суспільно корисною справою, яка потрібна для вирішення нагальних питань.  
     
    Олександр Анатолійович — депутат Фортечної районної у м. Кропивницькому ради двох скликань, професор, доктор педагогічних наук, завідувач кафедрою соціальної роботи, соціальної педагогіки та психології ЦДПУ імені Винниченка, керівник рекламного агентства “РІК МЕДІА”. 
     
    — Кропивницький — це моє рідне місто, я знаю кожен куточок у ньому, — говорить наш співбесідник.
     
    Учитель у четвертому коліні
    Із самого дитинства пана Олександра оточувала освітянська сфера. Його батько працює у педагогічному університеті та часто ще тоді брав на роботу п’ятирічного сина. 
     
    — Моя мама ще й досі викладає українську мову та літературу у 16-й школі, і в мене була мрія стати вчителем. Це, мабуть, через те, що я з родини вчителів, фактично у четвертому коліні. Якщо взяти всіх моїх родичів, які вчителюють, то майже всі предмети ми можемо викладати. Із кожного напрямку є спеціаліст у цій сфері, — розповідає Олександр Рацул.
     
    Свою мрію Олександр таки втілив у життя. Після закінчення школи вступив на історичний факультет педагогічного університету. А по закінченні з відзнакою університету, вчителював у 9-й гімназії. 
     
    — Я викладав дітям історію з п’ятого по одинадцятий клас. Був класним керівником 11-го. Різниця у віці між учнями 11-го та мною була близько п’яти років. Незважаючи на це, у нас панували взаємоповага та розуміння. У 2019-му мої учні відзначатимуть 20-ту річницю закінчення школи, і мене теж запросили.
     
    Працюючи вчителем, Олександр вступив на навчання до аспірантури Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди на кафедру педагогіки.
     
    — Я мріяв бути вчителем. І навіть після аспірантури думав, що повернуся до школи. Але так склалося, що мене запросили працювати вже зі студентами. І, звичайно, мені це подобається, — говорить Олександр Анатолійович.
     
    У педагогічному університеті імені Володимира Винниченка наш герой працює з 2003 року. Студенти ставляться до викладача з повагою.
     
    — Знаєте, є викладачі, яким дають прізвиська. Часом не зовсім приємні. А Олександр Анатолійович у нас просто Рацул. У нього таке прізвище зручне, що й вигадувати нічого не треба. Взаємини у нас з ним гарні, досить дружні, — говорить одна із студенток. 
     
    Моє студентське кохання було в університеті
    Олександр Рацул упевнений, що сім’я — це найближчі й найдорожчі люди, котрі бажають нам лише найкращого. Саме родина підтримає й допоможе в тяжких ситуаціях, від щирого серця порадіє за успіх чи перемогу.
     
    Цього року Олександр Анатолійович збирається повернути лавку закоханих до ЦДПУ, яка була виготовлена за його ініціативи. Раніше вона стояла біля п’ятиповерхового корпусу декілька тижнів, а потім її прибрали для реконструкції. Зараз її знову збираються встановити, приурочивши повернення до Дня закоханих.
     
    — Для мене це символічно, тому що у стінах університету спочатку зародилося моє студентське кохання, яке переросло у створення сім’ї. Ця лавка закоханих складається з двох сердець, які символізують єдність, вірність, життя... Її повернуть університету назавжди,  — уточнює пан Олександр.
     
    Допомога людям — перш за все
    Свою наукову та суспільно корисну діяльність професор вміло поєднує із депутатською сферою. 
     
    — Депутат, на мій погляд, — це людина, яка повинна опікуватися, захищати права виборців. Мені хочеться, щоб моє місто було комфортним, щоб люди відчували себе безпечно. Склалося так, що у мене є досвід роботи у місцевому самоврядуванні, а саме у сфері соціального захисту, також є досвід роботи в громадських організаціях. Теорія, яку я пропоную студентам, базується на власному практичному досвіді, — розповідає пан Олександр.
     
    У 2019 році Олександр Рацул планує втілити в життя низку проектів.  
    — Один із проектів, який ми плануємо реалізувати, називається “Перший міський фестиваль соціальної реклами “Соціальний плакат — ідеальний світ”. Він має на меті профілактику негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі, привернути увагу громадськості до сучасних проблем соціуму, пов’язаних певною мірою з моєю науковою роботою та діяльністю у рекламній сфері,  — ділиться планами Олександр Анатолійович.
     
    Як привчити дитину читати? Читайте самі
    Кожному з нас потрібно іноді відпочивати від роботи. Хтось займається спортом, щоб “провітрити голову”, хтось рукоділлям, а хтось нічим. Наш співрозмовник у такі хвилини надає перевагу книгам.
     
    — Зайвого часу немає, але для книги  — знайду. Фактично вся моя діяльність зводиться до того, що постійно потрібно оволодівати великою кількістю інформації. Маю гарну бібліотеку вдома і нею користуюсь. Улюблені автори — Дюма, Достоєвський та багато інших. Книга, яку я раджу прочитати, “Монах, який продав свій Феррарі” Робіна Шарми, про долю людини, якій випало пережити сильну духовну кризу та подолати її, — говорить науковець.
     
    На завершення розмови Олександр Рацул розповів про ще одну ініціативу — батьківський лекторій у 22-й школі. 
    — Ми плануємо найближчим часом провести лекції для батьків на різноманітні теми, пов’язані з навчально-виховною діяльністю. Наприклад, як привчити дитину читати. Можу сказати, що рецепт тільки один: коли батьки читають, дитина теж читатиме. Це потрібно робити разом, — резюмує пан Олександр.
     
    Аліна Кулик
     
                         ВИБОРИ-2019: Як перевірити кандидатів