Чи пірнатимуть кропивничани в ополонку цьогоріч?

  • 18 січ. 2019 20:05
  • 1567
    • Новина Чи пірнатимуть кропивничани в ополонку цьогоріч? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Купання на Водохреще: обряди, традиції, прикмети
         
    Січень — найперший та найбагатший святами місяць нового року. Наближається третє і завершальне велике свято січня — Водохреще. Із ним пов’язують хрещення на Йордані Христа. У народі посвячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням од багатьох недуг.
     
    Це свято постійно відзначають 19 січня. Цього року свято припадає на вихідний день, суботу.
     
    Обряди на Водохреще
    Напередодні християни святкують «Голодну кутю», або другий Святий вечір. Увесь цей день віряни нічого не їдять — постять. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подають пісні страви.
    Цього дня прийнято освячувати воду. Освячення проводиться прямо на водоймах у спеціально пробитих ополонках, які називають «йордань». 
    До того ж напередодні великого свята ще й досі збереглася традиція ворожити на долю та своє майбутнє.
     
    Купання на Водохреще
    У льоду вирубають хрестоподібну ополонку для купання. Прийнято, що священик має прочитати молитву і освятити місце купання. Віряни заходять у ополонку, тричі занурюються у воду, читають молитву і виходять.
     
    Народні прикмети на Водохреще:
    Цього дня по погоді визначають, якою буде зима надалі. Вважається, якщо на Водохреще вдарили морози, то і вся зима буде морозною, якщо тепло, то воно протримається до самої весни, а якщо йде сніг — чекати на хуртовини.
     
    Якщо на небі яскраві зірки на Водохресний святвечір — це до багатого приплоду і гарного врожаю горіхів і ягід.
    А якщо йде лапатий сніг — також до багатого врожаю. Якщо похмурий день — хліб вродить, а якщо ясно — урожай буде невеликим.
     
    Багато кропивничан цього дня дотримуються святкових традицій та занурюються в ополонки. Проте дехто радить не випробовувати долю і викинути цю ідею з голови, а дехто — таки пірнути, закрити очі і думати про тепло.
     
    Досвідчені «пірнальники» без підготовки не радять цим займатися. Почніть завчасно приймати контрастний душ. А якщо ви вже налаштовані категорично, то обирайте ополонки, на яких чергують працівники МНС. При собі обов’язково мати сухий одяг, теплий напій (чай/кава) та ні в якому разі не вживати алкоголь.  
    Гарних свят та бережіть своє здоров’я!
     
     
    Денис: Ви вірите у зцілення? При нашому імунітеті тільки й купитися в ополонках. Нехай ті, хто її святять, і пірнають.
     
     
    Анна: Я купаюсь чотири роки, і все супер. Ми ходимо з колегами разом. Деякі йшли «просто подивитися», а у підсумку занурювались самі. Цього року теж йдемо.
     
     
    Оксана: Щоб пірнати у льодяну ополонку вперше, треба себе завчасно загартовувати. Не ризикуйте, це може викликати порушення роботи серця.
     
     
    Сергій: Перший раз пірнайте там, де не глибоко. А у воду краще заходити плавно і там, де є рятівники й еменесники.
     
     
    Дмитро: Цієї ночі святиться вся вода, тому о 00.30 можете прийняти душ і нікуди не виходити. Мій друг пірнає кожен рік і потім із запаленням легень ходить. При цьому каже, що пірнає для здоров’я.
     
     
    Марія: Я буду вдруге йти пірнати, але в купелі. Коли вперше це робила, думала буде холодно, але насправді було жарко. Холодна вода та мороз не відчувається. Прискорюється кровообіг і від цього робиться жарко.
     
    Аліна Кулик 
     
    Нагадаємо: Що таке Святе Богоявлення, Хрещення Господнє? Коли потрібно набирати воду у храмах?