Жодного солдата, офіцера, військовослужбовця ми просто так не віддамо - Полторак в інтерв’ю "Прямому"

  • 18 січ. 2019 14:06
  • 814
    • Новина Жодного солдата, офіцера, військовослужбовця ми просто так не віддамо - Полторак в інтерв’ю «Прямому» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Міністр оборони України Степан Полторак в ексклюзивному інтерв'ю "Прямому" розповів про місію ОБСЄ в Донецькій і Луганській областях, ситуацію в Азовському та Чорному морях, а також про шанси повернення військовополонених українських моряків додому.
     
    Я вчора мав можливість зустрітися з головою місії ОБСЄ, з послом місії ОБСЄ, з паном Сайдіком, де ми мали розмову саме якраз про роль місії ОБСЄ в Донецькій і Луганській областях. Дуже добре, що місія ОБСЄ визначила для себе пріоритетом на 19 рік якраз роботу в Україні, якраз вирішення кризової ситуації, яка склалася в Донецьку і Луганську. І тут я думаю, що у нас всіх однакова думка – треба виконувати Мінські домовленості, треба працювати над ними. Для цього є все необхідне.
     
    Прикладів дуже багато. У нас є приклади, коли ми в районі Петровського і Золотого відвели війська, і там практично тиша зберігається. В районі Золотого ми підготували КПВВ для того, щоб була змога переходу наших громадян з окупованої території до нас. Але терористичні угрупування не дають такої можливості. В районі Станиці Луганської ми готові виконувати домовленості про розведення. Але, на жаль, практично не буває двох днів, коли там не буває обстрілів. Тому саме на цьому я наголосив місії ОБСЄ, яка сьогодні працює в Станиці Луганській, і на свої очі побачила, як терористичні угрупування виконують Мінські домовленості, в тому числі.
     
    - Що відбувається зараз в Азовському морі, і чи слідкуєте ви за тим процесом, який зараз відбувається в Москві над нашими моряками?
     
    - Я буквально перед приїздом сюди розмовляв з нашим омбудсменом. Вона телефонувала з Москви. Сьогодні вона мала можливість спілкуватися зі всіма нашими хлопцями. Всі вони перебувають в дуже піднесеному настрої. Вони вірять і відчувають, що Україна не забула про них, що ми боремося за них. І я хотів би сказати, що 16 сімей сьогодні були в Москві і теж мали можливість зустрітися з нашими хлопцями. І я можу в черговий раз підтвердити, що жодного солдата, офіцера, військовослужбовця ми просто так не віддамо. Ми взагалі робимо все можливе для того, щоб їх повернути додому. Сьогодні така зустріч сталася. Хлопці почувають себе дуже добре. А ми будемо за них боротися.
     
    - Які відсотки того, що вони в майбутньому повернуться додому, як ви вважаєте?
     
    - В мене жодних сумнівів немає в тому, що вони повернуться додому. Вони будуть у нас, вони будуть в нашому краю, і їх чекають родини, їх чекають військовослужбовці. Ми для них підготували житло. Саме головне, щоб вони скоріше повернулися додому. Ми їх чекаємо.
     
    - Пане міністре, а що відбувається саме в Азовській акваторії і біля Керченського заливу? В Азовському морі – Бердянськ, Маріуполь…
     
    - Збройні сили України продовжують виконувати задачу в акваторії Азовського моря. Вони виконують задачі і по патрулюванню нашої акваторії. Загрози, які є, ми на них реагуємо. Вони, на жаль, існують. Провокація, яку Росія хотіла використати для того, щоб загострити обстановку і в самій Україні, і на кордоні, і, можливо, цю провокацію використати для відкритої агресії в Україні, – їм не вдалася. І вони це розуміють. Тому що наші моряки трималися дуже впевнено, вони не порушили жодного нормативного документу, жодного закону і не дали підстав для того, щоб Російська Федерація почала цю агресію.
     
    Ситуація контрольована. Але, на жаль, Росія продовжує повзучий наступ не тільки в Азовському, але це відбувається і в Чорному морі: коли кожного дня вони закривають величезну територію морського узбережжя під приводом проведення навчань, під приводом випробування озброєння і техніки. І це відбувається для того, щоб максимально ускладнити рух торгових судів. І не тільки українських. Тому що, ви розумієте, коли вони обходять зону проведення навчань, вартість продукції, яку вони перевозять, вона буде набагато більшою. Тому таку обстановку, яку вони створюють в Азовському морі, вони зараз переводять і на Чорне море.