Волонтерство у Кропивницькому: як творити добро у своєму місті

  • 18 січ. 2019 19:15
  • 1923
    • Новина Волонтерство у Кропивницькому: як творити добро у своєму місті Ранкове місто. Кропивницький
     
    Останніми роками в Україні активізувався волонтерський рух: тисячі добровольців збирають кошти для армії, проводять благодійні заходи, організовують мітинги на підтримку військовополонених. В уявленні пересічного українця волонтери — це герої, які мало не жертвують власним життям заради спасіння інших на передовій, у лікарнях, на площах з рупорами і плакатами. Частково це правда, та чи обмежується цим волонтерська діяльність? Агентки волонтерства з Кропивницького з власного досвіду знають: це не так, а стати волонтером може будь-хто з нас.
     
    Наразі студентки Марина Козирєва та Ірина Мунтян проходять дев’ятимісячний освітній курс із розвитку волонтерства в Україні від організації «Ukrainian volunteer service». «Агентів волонтерства» є по двоє в кожній області, усього — 50 в Україні. Участь у навчанні беруть українці старше 18 років, які проживають на території держави. Агенти набирають команди у своїх регіонах. Щомісяця вони проходять дводенні модулі з тренерами-активістами. З командами щотижня працюють досвідчені громадські активісти. Між модулями агенти втілюють проекти для волонтерів, долучаються до різних заходів та поширюють інформацію про волонтерство. Мета проекту — показати, що стати волонтером та змінювати свою країну на краще може будь-хто.
     
    13 грудня в бібліотеці імені Євгена Маланюка агентки волонтерства у Кіровоградській області провели захід «#Krop_продобро». На ньому розповіли, що таке волонтерство в цілому в наш час та які існують волонтерські організації у нашому місті, області та в Україні.
     
    — Наше завдання — поширити волонтерство у межах регіону, підняти його на більш професійний рівень та показати, що навіть найменша добра справа має вагу. Багато людей думають, що волонтери — це або ті, хто стоять з коробочками для збору коштів біля супермаркетів, або герої, які жертвують чималі суми для армії, хворих тощо. Насправді волонтерська справа — це не про геройство, а про те, щоб зробити щоденні маленькі добрі справи звичкою. Щоб змінити світ на краще, спершу слід змінити власне уявлення про нього на більш позитивне, — розповіла Марина Козирєва.
    «Бро, твори добро» — під таким кредом працюють агенти. Ось які добрі справи вони пропонують робити кожному з нас. Добро для рідних: приготуй печиво та пригости колег; підвези сусіда до роботи чи метро; похвали людину, яка на це заслуговує; обійми батьків; здійсни мрію близької людини. Добро для довкілля: підніми сміття; вимикай воду, коли чистиш зуби; ходи до магазинів з еко-торбинкою; відмовся від непотрібних покупок. Добро для незнайомця: пропусти людину в черзі; потримай двері старенькому; напиши гарний відгук у книзі відгуків та пропозицій; купи «підвішену каву». Добро для тих, хто потребує: стань донором крові; купи їжі безхатченку; віддай непотрібні речі тому, кому вони необхідні; візьми додому тварину із притулку.
     
    А ще волонтерство — це допомога в проведенні масових заходів, створення освітніх проектів для молоді, організація культурних поїздок та багато іншого. За словами агентки волонтерства Діани Мілкан, у Кропивницькому та області є багато можливостей долучитися до таких заходів.
     
    —  У нашому місті є чимало волонтерських організацій: молодіжні об’єднання «ФРІ» (Фундація регіональних ініціатив), AIESEC, Агенція сталого розвитку «Хмарочос»; благодійні громадські об’єднання «Армія спасіння», «Серце матері», «Щасливий пес». В області це об’єднання українок «Яворина» у Помічній, літературна студія «Вершники» у Компаніївці тощо. Участь у таких організаціях — це не лише добро для міста та країни, а й саморозвиток. Адже волонтери можуть бути присутні на цікавих заходах, подорожувати, вивчати мови (наприклад, коли приїздять іноземні волонтери), — зазначила волонтерка.
     
    Також можна долучатися до всеукраїнських проектів, наприклад, «Help and travel». Це перші волонтерські автобусні тури. Учасники подорожують автобусом сільською Україною, реалізовуючи проекти громадських робіт. Або «Твоя країна: 25 областей до 25 років», у рамках якого можна відвідати різні куточки країни. Серед освітніх проектів — об’єднання «Development and initiative», що займається організацією міжнародних освітніх конференцій для молоді. Взяти участь у проектах можна як волонтер або учасник.
     
    Дівчата-волонтерки переконані: ділитися своїм досвідом з іншими — також добра справа. Це своїм прикладом довів молодий художник Олександр Матейко, якого вони запросили на захід. За 40 хвилин хлопець навчив присутніх малювати портрет людини у профіль. Тож, якщо ви вмієте малювати, ліпити, співати, танцювати, вже можете стати волонтером: провести майстер-клас, організувати культурний захід, передавши виручені кошти до лікарні, чи просто поділитися досвідом із зацікавленими людьми. Тож твори добро!
     
    Наталка Нічишина  
             
    Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно, живи позитивно» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.
     
    Нагадаємо: Кропивницька "Яворина" вітає дружин загиблих бійців з Днем Миколая