"Автокефалія - це духовна незалежність, яка передбачає і державну", - Єпископ Марк

  • 15 січ. 2019 12:44
  • 1286
    • Новина «Автокефалія - це духовна незалежність, яка передбачає і державну», - Єпископ Марк Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому в Центральноукраїнському бюро новин (CBN) відбулася зустріч Єпископа Кропивницького і Голованівського Марка з пресою.
     
    Під час неї він розповів, яке значення має автокефалія для звичайних українців. 
     
    - 15 грудня 2018 року відбувся Об'єднавчий собор. Вселенський патріарх та всі члени синоду підписали Томос про автокефалію Православної церкви України. Кожна з 14 православних церков, які сьогодні є автокефальними, йшла схожим шляхом: оголошувала свою незалежність, отримувала Томос від Константинополя, і потім її починали визнавати усі канонічні церкви. Автокефалія - це досягнення багатомільйонного українського народу.
     
    Це духовна незалежність, яка передбачає і незалежність державну та має об'єднати нас у спільній молитві до Бога. Але тут варто зазначити, що іноді щоб зрозуміти значення чогось видатного, варто подивитися на це здалеку. Ми є очевидцями і творцями важливої історичної події, у нас ще не вляглися емоції щодо неї. Тому маю надію, що важливість отримання Томосу оцінять наші діти і наступні покоління, - поінформував Єпископ Марк.
     
    Також він зазначив, як існуватиме церква в Україні після отримання Томосу.
     
    - Зараз триває возз'єднання українського православ'я. Завдання церкви - поінформувати вірян про Томос, а люди вже мають самі вирішити, до якої церкви їм ходити. До ПЦУ з УПЦ (МП) вже перейшли близько 60 парафій. У нашій області поки що жодної. Це складний процес, у тому числі в юридичному плані, - сказав Єпископ Марк.
     
    Насамкінець Марк розповів про стан будівництва храму Української православної церкви в обласному центрі.
     
    - Будівництво храму ПЦУ в Кропивницькому - болюче для мене питання. Міська влада каже, що не проти, але разом із тим процес триває уже два роки. Спочатку слід було отримати дозвіл, потім провести археологічні дослідження на місці майбутнього храму. Це все було зроблено, але, на жаль, зрушень в цьому питанні досі немає, - зазначив Єпископ Марк.
     
    Наталя Нічишина
     
    Нагадаємо: Православна церква України не залежить від Константинополя