Особливості ведення підприємцями трудових книжок

  • 15 січ. 2019 12:10
  • 774
    • Новина Особливості ведення підприємцями трудових книжок Ранкове місто. Кропивницький
     
    Для особи, яка працювала, трудова книжка є обов’язковим документом, що пред’являється під час реєстрації як безробітного. Якщо особа працювала у фізичної особи-підприємця, наприклад, продавцем, до її трудової книжки також має бути внесено запис про період роботи та зазначено підстави припинення трудового договору. Саме від такої підстави, значною мірою, залежить призначення допомоги по безробіттю. А посада, на якій працювала людина, впливає на підбір підходящої роботи для громадянина в центрі зайнятості. 
     
    Порядок внесення записів до трудових книжок регулюється відповідною інструкцією. Підприємці уповноважені на внесення записів до трудових книжок своїх найманих працівників. При цьому є певні відмінності від юридичних осіб. Так, передбачено, що трудова книжка зберігається безпосередньо у працівника. Також необхідно враховувати, що трудовий договір між фізичною особою, у тому числі підприємцем, та найманим працівником має бути укладено в письмовій формі.
     
    Щодо трудових договорів варто також зазначити, що до 1 січня 2015 року в Кодексі законів про працю України була норма, яка передбачала обов’язковість реєстрації трудових договорів, укладених між фізичними особами та найманими працівниками, в державній службі зайнятості. Трудовий договір укладався у трьох примірниках, один із яких зберігався в центрі зайнятості. 
     
    До речі, усі ті трудові договори і на поточний момент зберігаються в у Кіровоградському міськрайонному центрі зайнятості. У разі втрати працівником свого примірнику договору людина має можливість звернутись до нас за отриманням завіреної копії трудового договору.
     
    Богдан Стоян, 
    заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості