«Рада Експертів» не схвалює рішення виконкому про відміну безоплатного харчування дітей УБД

  • 10 січ. 2019 16:35
  • 830
    • Новина «Рада Експертів» не схвалює рішення виконкому про відміну безоплатного харчування дітей УБД Ранкове місто. Кропивницький
     
    Коаліція громадських організацій «Рада Експертів» не схвалює рішення виконавчого комітету міської ради міста Кропивницького від 27 грудня 2018 року №647 «Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти міста Кропивницького на 2019 рік». 
     
    В його основу лягло рішення “Про організацію харчування учнів та вихованців пільгових категорій в закладах освіти м. Кропивницького на 2019 рік“ міської ради, яке депутати ухвалили 19 грудня. Згідно з документом, зі списку дітей, які звільняються від плати за харчування, зникла категорія “дітей, батьки яких мають посвідчення учасника бойових дій та безпосередньо брали участь в АТО в східних областях України, або ж є учасниками АТО на час їхнього перебування в зоні АТО”. Безоплатне харчування передбачили лише для “дітей, батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили в полон чи отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС), дітей померлих учасників АТО (ООС)”. Це рішення підтримали 30 депутатів. 
     
    Коаліція «Рада Експертів» вважає, що підтримка наших захисників на всіх рівнях влади, є вкрай важливою, тому це рішення:
     
    - Не було належним чином обговорено серед представників громадськості до його ухвалення.
     
    - Не була врахована думка та пропозиції осіб, які мають посвідчення учасника бойових дій та безпосередньо брали участь в АТО в східних областях України, або ж є учасниками АТО на час їх перебування в зоні АТО та мають дітей дошкільного та шкільного віку, та користувалися пільгою на харчування в попередні чотири роки.
     
    - Через відсутність діалогу та попереднього обговорення рішення про відміну пільги на безоплатне харчування дітей АТОвців, це викликало у місцевої громади вмотивоване обурення, яке переросло у мітинг від 8.01.2019 року.
     
    - У той час як управління освіти надає дані, що подальше фінансування такої пільги потребує 8 мільйонів гривень і таких коштів наразі в бюджеті немає, депутати ухвалюють рішення про збільшення фінансування майже вдвічі на висвітлення діяльності міської влади у 2019 році – а саме два мільйони гривень. Такий непрозорий розподіл бюджетних коштів створює додаткове обурення серед представників громадськості. Зокрема, "Рада Експертів" вважає фінансування висвітлення діяльності міськради - ніщо інше, як фінансуванням "джинси".
     
    Тому коаліція «Рада Експертів» рекомендує виконавчому комітету та депутатам міської ради міста Кропивницького врахувати думку громади через проведення консультативних зустрічей з представниками громадськості. Також переглянути своє рішення та знайти додаткові шляхи для фінансування пільги на харчування дітей наших захисників. При цьому акцентуємо, що ці кошти мають бути виділені додатково, а не зняті з інших пільгових категорій. 
     
     
    «Рада експертів»(РЕ) - коаліція громадських організацій Кіровоградщини. Була створена навесні 2017 року за сприяння Реанімаційного Пакету Реформ. До складу РЕ увійшли 28 найбільш потужних організацій громадянського суспільства міста Кропивницький та Кіровоградської області, зокрема: ГО «Асоціація Політичних Наук», ГО «Народний контроль Кіровоградщини», Кропивницька обласна філія ВО «Рух захисту української мови», Центр української політики «Ексампей», Кіровоградське відділення ВУТ «Просвіта», Центр медіарозслідувань «Прозоро», БФ «Кіровоград Волонтерський», ГО «Територія успіху», ГО «Волонтерське об’єднання учасників Майдану та бойових дій», ГО «Спільна дія».
     
    Прес-служба коаліції «Рада Експертів»
     
    Нагадаємо: На яку допомогу можуть розраховувати українці, які виховують дітей?