9 січня усі єпископи на синоді вселенського патріархату поставлять свої підписи під Томосом

  • 8 січ. 2019 18:03
  • 646
    • Новина 9 січня усі єпископи на синоді вселенського патріархату поставлять свої підписи під Томосом Ранкове місто. Кропивницький
     
    Томос про автокефалію Православної церкви України забрали з Києва для перевезення у Стамбул, де його мають завірити 11 членів Священного синоду.
     
    Про це "Прямому" розповів представник митрополита Київського і всієї України Епіфанія отець Іван Сидор.
     
    - Томос, який було передано, він є дійсний, він з підписом Вселенського патріарха Варфоломія. Але згідно з процедури там мають бути підписи архієреїв, які беруть участь у Синоді Константинопольського патріархату, - заявив він.
     
    - Синод Константинопольського патріархату засідає кожного місяця, 9 числа. Рішення про передачу Томосу було 6 січня, за три дні до Синоду. Тому така процедура. Це нормальні речі. Потрібно розуміти, що рішення про надання Україні автокефалії вноситься в кодекс святої великої Константинопольської церкви. 6 січня митрополит Епіфаній та українські єпископи служили літургію зі Вселенським патріархом, і це є головним свідченням того, що церква-матір нас визнає та приймає в свою сім’ю. А те, що немає кілька підписів – це технічні речі, - додав Сидор.
     
     
     
     
    Нагадаємо, у неділю, 6 січня, відбулася церемонія вручення Томоса, який було підписано напередодні за участі президента України Петра Порошенка, митрополита Київського і всієї України Епіфанія та Вселенського патріарха Варфоломія.
     
    Під час Собору за титул предстоятеля Української православної церкви боролися представник УПЦ МП - митрополит Вінницький і Барський Симеон та представник УПЦ КП, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. В результаті двох турів виборів переміг - представник УПЦ КП Епіфаній, який отримав титул Митрополита Київського та всієї України. 
     
    Зазначимо, що Верховна Рада ухвалила внесення змін до Закону "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій за номером 5309. Відтепер церква, яка є частиною чи управління якої здійснюється з держави-агресора. повинна відображати це у власній назві.