У Кропивницькому батьки протестують під міською радою, аби повернути безкоштовне харчування дітям АТОвців (ФОТО)

  • 8 січ. 2019 15:51
  • 1553
    • Новина У Кропивницькому батьки протестують під міською радою, аби повернути безкоштовне харчування дітям АТОвців (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 8 січня, під стіни міської ради Кропивницького батьки деяких школярів вийшли на протест. 
     
    Невдоволення кропивничан пов'язане з тим, що наприкінці минулого року депутати підтримали рішення, згідно з яким діти деяких АТОвців позбавляються права безкоштовного харчування у закладах освіти. Згідно із нововведенням, військові, які є учасниками бойових дій і брали участь в АТО, та демобілізовані АТОвці відтепер мають самостійно сплачувати за обіди своїх дітей. Безкоштовно харчуватимуться тепер лише діти, батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили в полон чи отримали інвалідність під час участі в АТО, а також діти померлих учасників антитерористичної операції.
     
    - Ми сьогодні тут стоїмо, бо вважаємо рішення міської ради несправедливим. Ми хочемо звернутися до нашої влади, щоб вони знайшли кошти на харчування цих дітей. Наша країна зараз знаходиться у стані війни, тому військові та їхні родини мають бути у пріоритеті. Хлопці, які на сході, мають відчувати нашу підтримку не тільки від родини, а й від влади, - говорить організаторка мітингу Світлана Ткаченко.
     
    Так як очільника Кропивницького Андрія Райковича немає в місті, до мітингувальників вийшла начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко.
     
    - У нас є пільги, які гарантовані державою, вони дотримуються і всі пільгові категорії є в рішенні виконавчого комітету. Є пільги, які встановлюються за ініціативою депутатів, міського голови. І саме ініціатива Кропивницького харчувати дітей, батьки яких перебували в АТО, була першою в Україні. Із 2014 року ми 4 роки харчували дітей. Їхня кількість щороку збільшується, - повідомляє Лариса Костенко.
     
     
    Посадовиця також додала статистику: у 2014 році було 420 дітей, з бюджету виділили 100 тисяч грн. 2015 рік – 1000 дітей, з бюджету використано 800 тисяч грн. 2016 рік – 1 470 дітей, використано 2 млн 400 тис грн. 2017 – майже 2 тисячі дітей, з бюджету – 3 млн 200 тис грн. 2018 рік – 2 160 дітей, майже 5 мільйонів.
     
    Окрім цього начальниця управління освіти додала, що є міська пільга харчування дітей 1-4 класів, у яку також входять діти, батьки яких були в АТО та ООС. 
     
     
    - Більше 500 дітей харчуються, підпадаючи під категорію 1-4 класи. На це з міського бюджету виділено на 2019 рік 17 млн грн. Але міський бюджет обмежений, і ми знаємо, що є категорії, які потрібно харчувати. І коли повернеться міський голова, ми переглянемо це питання для того, щоб можливо зняти якісь категорії з фінансування, щоб харчувати категорію АТОвців, - додала Лариса Костенко.
     
    Мітингувальники створили ініціативну групу, яка має передати міського голові Кропивницького листа з вимогою переглянути рішення та віднайти кошти для харчування цієї категорії пільговиків.
     
    Аліна Кулик