Як потрібно харчуватися взимку?

  • 8 січ. 2019 12:41
  • 837
    • Новина Як потрібно харчуватися взимку? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Особливості харчування взимку
     
    Величезний вплив на харчування людини мають кліматичні умови проживання. Холодна пора року в наших широтах триває близько 6–7 місяців і характеризується істотними змінами навколишнього середовища.
     
    Природа перебудовується, восени ллють дощі, взимку падає сніг, температура повітря істотно знижується. Атмосферний тиск також змінюється, і всі природні зміни впливають на людський організм. Недарма восени і взимку багато людей хочуть довше поспати і якомога менше рухатись, що зрештою послаблює імунітет.
     
    Тому саме в холодну пору року харчуванню потрібно приділяти якнайбільше уваги. Раціон харчування взимку істотно відрізняється від літнього. Улітку багато свіжих овочів, фруктів і зелені. Недарма літо і ранню осінь називають коморою вітамінів. Інша ситуація взимку. Існують декілька основних правил щодо зимового набору харчів.
    Людині необхідно споживати м’ясо і м’ясні продукти в холодну пору року. М’ясо є джерелом повноцінного білка, жиру, містить у собі комплекс мінеральних речовин. М’ясо — це потужний енергетик для нашого організму, його повільно перетравлює шлунково-кишковий тракт, що надовго дає відчуття ситості і тепла. Ось чому його не рекомендують вживати влітку, а найкраще споживати взимку. Якщо взимку мало споживати м’ясної їжі, то виникають похолодання кінцівок, озноб у всьому тілі, навіть зниження настрою!
     
    Другим основним правилом зимового харчування є споживання гарячих супів і борщів, відварених і тушкованих овочів. Фахівці рекомендують перед виходом на вулицю і перед сном з’їсти гарячу першу страву. У холодну зимову пору корисні гарячі вітамінні напої із сухофруктів — родзинок, чорносливу, сушених яблук і груш. До них можна додавати інжир, фініки, курагу. А в чорний чи зелений чай корисно додавати замість цукру мед.
     
    Узимку свій імунітет варто підтримувати так званими зимовими фруктами — потужним джерелом вітаміну C: апельсинами, мандаринами, лимонами, грейпфрутами тощо. Вони незамінні при застудах, якщо, звісно, немає на них алергії і протипоказань. Корисні зимою часник і цибуля. Фахівці рекомендують щоранку натщесерце з’їдати по маленькому зубчикові часнику з хлібом. Він почистить серцево-судинну систему, позитивно вплине на шлунково-кишковий тракт і вбереже від інфекцій та застуд. 
    Правильне збалансоване харчування забезпечує ріст і розвиток людського організму, адаптує до впливу різних негативних факторів навколишнього середовища. Харчування не тільки продовжує наше життя, а й створює всі умови для активної життєдіяльності людини.
     
    Спати в зимовий час потрібно більше. Якщо є можливість, то лягайте спати раніше, давайте тілу більше відпочинку, зайва година сну має зігрівальну дію. Недарма взимку темніє раніше, і коли організм подає сигнали до відпочинку, то не нехтуйте ними.
     
    Узимку не слід забувати і про фізичні навантаження. Півгодини активного навантаження вдень піднімуть настрій, стабілізують рівень обміну речовин..
     
    НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
     
    Нагадаємо: «Доступні ліки». Як можна отримати безкоштовні медикаменти