"Різдво в Єлисаветграді": У Кропивницькому презентували старовинні листівки (ФОТО, ВІДЕО)

  • 3 січ. 2019 15:26
  • 1365
  •  
    У бібліотеці імені Чижевського відкрилася виставка старовинних різдвяних поштівок кінця 19 - початку 20 століття з колекції Юрія Тютюшкіна.
     
    На ній представлено 40 експонатів із різдвяно-новорічною тематикою. Більшості з них понад 100 років. За словами власника поштівок, колекціонуванням захопився ще у дитинстві.
     
     
    - Мій дідусь був художником-самоучкою. Він збирав листівки і за ними створював картини. Коли я приходив у гості до дідуся, любив перебирати його колекцію, милувався нею. Одного разу в сімейних архівах натрапив на поштівку "Види Єлисаветграда" і загорівся ідеєю зібрати колекцію. Хотів довести собі й іншим людям, що фотохудожники захоплювалися нашим містом, - розповів Юрій Тютюшкін.
     
    На презентацію завітали історики, журналісти, працівники Укрпошти та зацікавлені містяни. Серед них краєзнавець Володимир Поліщук. Він розповів історію розвитку пошти у тодішньому Єлисаветграді. 
     
     
    - Спеціально відведеного поштового будинку в нас ніколи не було. Пошта завжди орендовувала приміщення: спершу на провулку Поштовому, потім на вулиці Нижній Биковській, біля Преображенської церкви, в будинку Барського і нарешті в будинку Заславського, - зазначив Володимир Поліщук.
     
    - Традиція привітання рідних та друзів з Різдвом зародилася з появою поштових листівок наприкінці 19 - на початку 20 століття. Тоді почали друкувати листівки і в державних, і в приватних друкарнях. Коштували вони на той час дуже дорого: два рублі (для порівняння: корову можна було придбати за п'ять рублів). Зображення на різдвяних поштівках були різні: янголи, омела - символ любові і достатку, конюшина. На них писали теплі побажання, звертаючись до адресата пестливо: Лара, Павочка тощо, - додала керівниця відділу мистецтв бібліотеки імені Чижевського Світлана Ушакова.
     
    Наприкінці заходу Євген Кузнєцов зачитав найоригінальніші привітання з кількох листівок, адресованих єлисаветградцям.
     
    Ознайомитися з виставкою можна у відділі мистецтв бібліотеки імені Чижевського до 15 січня.
     
    Наталя Нічишина