Творчий мікс викладачів та учнів у музеї Осмьоркіна

  • 22 груд. 2018 10:12
  • 1660
    • Новина Творчий мікс викладачів та учнів у музеї Осмьоркіна Ранкове місто. Кропивницький
     
    Початок грудня для художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна у Кропивницькому зазвичай означений вшануванням пам’яті нашого видатного земляка — художника та педагога Олександра Осмьоркіна. Нині до 126-ї річниці з дня його народження (8 грудня) в музеї відкрилась незвичайна виставка під символічною назвою «Виставка сучасного мистецтва до дня народження О.О.Осмьоркіна. Творчий мікс: викладачі — учні», яка вперше зібрала в єдину експозицію мистецькі роботи педагогів та вихованців художньої школи імені О.О.Осмьоркіна міста Кропивницького.
     
    Близько 40 творів живопису, графіки, скульптури, декоративного мистецтва з особистих збірок митців, фондового зібрання школи та колекції сучасного українського мистецтва художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна яскраво демонструють творчий потенціал міського осередку початкової мистецької освіти, знаного не лише в Україні, а й далеко за її межами,  адже учні художньої школи імені О.Осмьоркіна неодноразово ставали призерами, лауреатами, дипломантами всеукраїнських та міжнародних конкурсів дитячої творчості, а серед викладачів, які в більшості є випускниками школи, чимало членів Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, що вказує на високий кваліфікаційний рівень педагогічного колективу.
     
     
    Традицію активної участі учнів та викладачів школи в різноманітних виставках-конкурсах започаткував художник і педагог — заслужений працівник культури України, член Національної спілки художників України, лауреат обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «Національна традиція» Леонід Іванович Бондар (1938 — 2013), який понад 50 років віддав педагогічній діяльності, працюючи в дитячій художній школі викладачем, завучем та понад 20 років очолюючи її колектив на посаді директора. Нині б йому виповнилося 80, і виставка, що розгорнута в музеї, присвячується його пам’яті.  Закладені ним мистецькі та педагогічні традиції, що зберігають основи академічної школи та впроваджують новітні форми навчання, адаптовані до сучасності, втілюються в життя творчим педагогічним колективом під керівництвом директора Ганни Тимофієнко, а чимало учнів школи, яких зараз навчається понад 350, є активними учасниками започаткованого музеєм за підтримки відділу культури і туризму міської ради міста Кропивницького художнього конкурсу до Міжнародного дня захисту дітей «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря.
     
     
    Мистецькі доробки, представлені на виставці, відображають не лише творчі можливості кожного автора, а й напрями його роботи з дітьми. Портретні та жанрові сюжети лауреатів обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна Любові Кир’янової, Ігоря Смичека та Анатолія Кімнатного, члена НСХУ Володимира Плітіна, пейзажні мотиви художників-викладачів Ігоря та Ганни Тимофієнко, Тетяни Бондар, Олексія Лозинського, живописні пошуки Світлани Гноєвої, Олександри Кузнєцової, Олександра Кир’янова, Олени Горєлової, твори прикладного мистецтва Дар’ї Алексєєнко та Олени Приймаченко відзначаються професійною майстерністю та творчим пошуком, якостями, які вони передають і своїм учням.
     
     
    Молодь з ентузіазмом шукає творчі підходи до виконання навчальних завдань. Так, тема «декоративного натюрморту» у виконанні вихованців Ігоря Смичека  Амескан Каміли та Петрусенко Валерії переросла в ескізні пропозиції афіші Всеукраїнського мистецького фестивалю «Кропивницький — FESТ», а Бичева Анастасія під керівництвом  викладача Олени Приймаченко створила композицію «Halloween», що відповідає сучасним смакам, і це зрозуміло — новий час приносить нові зацікавленості, а сучасне життя міста над Інгулом ілюструє рисунок пером Наталії Солонченко «Оркестр на Дворцовій» (викладач Тетяна Бондар). Яскравою філософською направленістю вирізняються графічні композиції  Олександри Домарацької «Я хочу сказати своє слово» (викладач Олександр Кир’янов), Христини Гліжинської «Натюрморт за мотивами мандрів Марко Поло» (викладач Ігор Тимофієнко) та Поліни Патлатої «Творчий натюрморт» (викладач Любов Кир’янова), виконані гуашевими та акварельними фарбами твори Марини Харламової «Щасливий вечір» (викладач Олексій Лозинський) та Тетяни Воронової «Підводні фантазії» (викладач Олександра Кузнєцова) сповнені сонячного настрою та оптимізму, а архітектурний мотив «Художній музей» Галини-Анжеліки Кучеренко (викладач Ганна Тимофієнко) та «Натюрморт» Іванни Тарасенко (викладач Світлана Гноєва) відображають тенденції традиційної реалістичної школи. Колективна робота «Українська писанка», виконана під керівництвом Дар’ї Алексєєнко, захоплює уяву глядачів, повертаючи їх до ментальних витоків культури українського народу. 
     
     
    На особливу увагу заслуговують сповнені символічних значень та роздумів над проблемами повсякденного життя скульптурні роботи вихованців художника-викладача Олександра Кривка: «Сокіл та дракон (Добро і зло)»  Тимошенко Софії, «Зранений, але не скорений» Чумаченко Ілони, «Якщо правий, то чому вона під дощем?» Улічевої Юлії та Бублика Єгора «Сократ. Пам’яті Л.І.Бондаря присвячується», яка є окрасою зібрання «Колекція дитячої творчості» художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна, а можливо, стане й одним із символів художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря.
     
    Також Олександр Кривко представив на виставці й власні доробки, зокрема монументальні твори — ескізи мозаїчних панно, виконані на території Соборного храму Благовіщення Пресвятої Богородиці в місті Кропивницькому, та архітектурні розробки новозбудованого однойменного храму в селі Клинці, що недалеко від міста. Тонкою пластикою форми відзначається і скульптурний ескіз сакрального пам’ятного знака на тему зустрічі Діви Марії та Св. Єлизавети, з ім’ям якої народилося наше місто.
     
    Наступного року художній школі, якій у 1992 році було присвоєно ім’я Олександра Осмьоркіна, виповнюється 60. За цей більш як піввіковий час школа підготувала тисячі вихованців, багато з яких стали відомими художниками, викладачами вищих та середніх мистецьких навчальних закладів. Але й той, хто не став художником, назавжди зберіг любов до творчості та захоплення образотворчим мистецтвом.
     
     
    Андрій Надєждін 
    — випускник школи, 
    заслужений художник України, 
    мистецтвознавець, 
    провідний науковий співробітник 
    художньо-меморіального 
    музею О.О.Осмьоркіна,
    м. Кропивницький
     
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому нагородили учасників конкурсу дитячих малюнків від галереї «Єлисаветград» (ФОТО)