Які фракції у парламенті найменше підтримують децентралізацію

  • 21 груд. 2018 13:12
  • 965
    • Новина Які фракції у парламенті найменше підтримують децентралізацію Ранкове місто. Кропивницький
    КВУ показав, які фракції найменше підтримують децентралізацію
     
    «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка найменше серед парламентських фракцій підтримують реформу децентралізації. За час роботи Верховної Ради VIII скликання було прийнято 23 закони із забезпечення реформи.
     
    В середньому їх підтримували (натискали «за») лише 17% депутатів фракції «Опозиційного блоку». Так, жоден депутат Опоблоку не підтримав базові для реформи закони «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та «Про засади державної регіональної політики».
     
    Також «за» голосували менше половини депутатів «Батьківщини» – 47%. Лише 9 депутатів із 20 підтримали закон про створення об’єднаних громад навколо великих міст (№2379 від 03.04.2018), сім політиків проголосували за закон щодо врегулювання статусу старости села, селища (№1848 від 09.02.2017).
     
    У Радикальної партії Олега Ляшка рівень підтримки склав – 59%. Жоден депутат РПЛ не підтримав закон щодо передачі ЦВК повноважень із призначення виборів в ОТГ (№676 від 02.09.15). Лише 10 депутатів із 21 проголосували за розширення повноважень органів місцевого самоврядування в частині надання адміністративних послуг (№888 від 10.12.15).
     
    Найчастіше закони приймалися голосами фракцій «Самопомочі», «Народного Фронту» та «Блоку Петра Порошенка». В середньому «за» голосували 65% депутатів «Самопомочі», 74% – БПП і 83% – «Народного Фронту».
     
    - Децентралізація – єдина реформа, що була згадана в усіх виборчих програмах парламентських партій. На словах її підтримують всі політики, але їхні  дії часто відрізняються від риторики. Наприклад, Опоблок не голосував за виділення додаткових коштів на вибори в громадах, а «Батьківщина» не підтримала розблокування виборів в ОТГ з різних районів. Однак, коли вибори все ж були призначені, обидві фракції активно брали в них участь, – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.  
     
     
     
    Нагадаємо: Хто із кропивницьких депутатів найменше ходив на сесії?