Кіровоградщина: Рятуйте радіогуртки! Дайте дітям шанс навчитися!

  • 20 груд. 2018 19:58
  • 1036
    • Новина Кіровоградщина: Рятуйте радіогуртки! Дайте дітям шанс навчитися! Ранкове місто. Кропивницький
       
    З 2015 року на зборах ГО “Радіоклуб Кіровоградської області” його члени поставили за мету відновити гуртки радіоелектроніки на території Кіровоградщини. Забезпечення матеріально-технічною базою взяли на себе і закликають небайдужих містян допомогти паяльниками (справні або перегорілі), старою технікою (телевізори, електроніка тощо) або деталями, приборами (тестери, мультиметри), припій, каніфоль тощо. Про це в інтерв’ю кореспондентові “Первой городской” розповів голова обласного радіоклубу Микола Баланюк.
     
    — Пане Миколо, яка ситуація з радіогуртками в області?  
     
    — За Радянського Союзу існував ДОСААФ, при якому фінансувалися радіотехнічні гуртки. Діти вчилися цьому фаху, і робота кипіла. Після розвалу Союзу система гуртків була зруйнована. З 1991-го до 2015 року цим ніхто не займався. Існував на території Кіровоградської області один радіогурток, який був у Світловодську. 
     
     — Коли їх почали відновлювати та скільки гуртків налічується зараз?
     
     — В 2015 році радіоаматори Кіровоградської області об’єдналися в громадську організацію (320 чоловік) та поставили за мету поновити радіогуртки в районах та в місті Кропивницькому. З 2015 року по теперішній час з’явилося шість гуртків. 
     
     — Чи зверталися в управління освіти і чи допомогли вам там?
     
     — В 2015 році я пішов до управління освіти і попросив допомоги у відновленні радіогуртків, бо в області він лише один. Мені пішли назустріч та попросили знайти людей, які будуть там викладати. Була вимога, щоб керівники гуртків відповідали кваліфікаційним вимогам. В управлінні погодились виплачувати зарплатню цим викладачам. 
     
     — Чи намагались залучати викладачів радянського періоду?
     
    — Викладачі тих гуртків уже глибоко пенсійного віку, а знайти відносно молодого викладача (якому менше 60 років), досвідченого, з кваліфікаційними вимогами, з бажанням вести цей гурток, тяжко. В районах, де таких людей нам вдалось знайти, ми ці гуртки запустили і вони працюють. Пошуків не припиняємо.
     
    — Коли з’явиться радіогурток у Кропивницькому?
     
    — На початку наступного року плануємо відновити радіогурток в обласному центрі. Вже налічується близько 30 дітей, які виявили бажання його відвідувати. В місті Кропивницькому, на мапі області, — це буде сьомий гурток. 
     
     — Як управління освіти планує фінансувати гуртки?
     
    — Фінансування гуртків відбувається через управління освіти через закріплені за ними ДЮЦи. В програмі управління є окремий розділ по веденню гуртків та позакласної роботи. Раніше, як правило, кошти йшли на різне вишивання, але технічних напрямків не було. Тепер з бюджету фінансуються і гуртки радіоелектроніки. 
    — З якими проблемами доводиться стикатися? Можливо, є проблеми з приміщенням?
     
     — Місця, де будуть викладатися ці гуртки, є, але основна проблема — це викладачі цих гуртків. Їх матеріально-технічне забезпечення радіоклубом Кіровоградської області ми організовуємо самостійно. Власними силами передаємо на гуртки паяльники, радіодеталі, каніфоль. На першу потребу намагаємось відправити необхідне. Щосуботи в нашому аматорському радіоефірі проводжу круглі столи. Як правило збирається близько 50-60 людей. В ефірі кажу, що дітям у райони необхідні, наприклад, п’ять паяльників, телеграфні ключі, радіодеталі. Радіоаматори, учасники ефіру, відкликаються та відправляють посилки мені на Кропивницький. Отримане я сортую та відправляю на гуртки.  
     
    Радіоклуб Кіровоградської області звертається до кропивничан та жителів області допомогти у забезпеченні навчального процесу. Для навчання дітей необхідні паяльники, тестери, стара непрацююча техніка тощо. Все це можна принести за адресою: вулиця Велика Перспективна, 84, кімната 402 (будівля ДОСААФу)
     
    Попередньо бажано зателефонувати за номером: (098) 807-32-95. 
     
    Дмитро Семенюк 
     
    Нагадаємо: Кропивничан закликають допомогти дитячим гурткам старою технікою та паяльниками (ВІДЕО)