Чи вигідно бути володарем євробляхи

  • 9 груд. 2018 09:03
  • 1989
    • Новина Чи вигідно бути володарем євробляхи Ранкове місто. Кропивницький
         
    Кожен українець мріє про власне авто. За кордоном, як правило, тільки-но дитина стає повнолітньою, їй вже купують автівку. В нас чотириколісний транспорт дозволити собі можуть одиниці, але в останні роки з’явилася можливість придбати автомобіль на багато дешевше в Європі. Про міфи та нюанси володіння європейськими автівками “Первой городской” розповів представник асоціації імпортерів та дилерів автомобілів з США Литовської Республіки Дмитро Завражний.
     
    — Кажуть, що з Європи можна привезти машину за 100$. Правда?
     
     — Там є дешеві машини. За 100 $ не знаю, але автомобілі за 400-500 євро можна придбати. Це буде Opel 90-х років. Але проблема в тому, що, придбавши там автівку, людина не стає її власником де-факто. Люди користуються послугами фірм-прокладок (організації, на які реєструють автівку, і покупець нібито є її працівником), що реєструють на себе такі автівки, видають покупцеві документ і запевняють: можна законно їздити. Розмитнити таку автівку проблематично. Новий закон №8487 дозволяє розмитнювати такі авто, але машина має бути знята з обліку в країні, де її придбали; має бути інвойс; техпаспорт. Також ця машина не має числитися в міжнародній базі розшуку інтерполу. 
     
     — Як відбувається покупка авто з Європи?
     
    — Є спеціалізовані сайти. В Литві — це Autoplius.lt, в Польщі — це otomoto.pl. Ці сайти з продажу працюють за принципом, як наш auto.ria.com. На цих ресурсах дуже багато машин. Є також автобазари, де продають безліч техніки. Автівку можна придбати та законно переоформити її на себе. Наші ділки знайшли прогалину в законодавстві і масово завезли литовські та польські машини та продають їх людям, які нічого не розуміють у процесі оформлення та в процесі розмитнення. Ці люди, як правило, потрапляють у пастку власної неосвіченості. 
     
    — Які можуть бути сюрпризи для покупця, що скористався послугами перекупщика?
     
    — Я спілкувався посадовцями Кіровоградської митниці ДФС, і мені розповіли ситуацію, коли жінка приходить до них на прийом і повідомляє, що хоче розмитнити автівку. У неї попросили техпаспорт. Власниця дала пакет документів, в якому немає технічного паспорта. На прохання його надати, жінка дає страховку. Тобто вона не знає, як виглядає техпаспорт і не має його, але хоче розмитнити машину. Свідома громадянка купила цю євробляху, але стала заручницею шахрайства. Таких людей чимало.. 
     
    — Який ціновий сегмент такої покупки?
     
    — Ціни коливаються від 400-500 євро. Адекватну машину можна придбати за 3-5 тис. євро. Перед тим, як їхати за автівкою, необхідно прочитати закони України, зокрема закон 8487. В інтернеті на різних сайтах є калькулятор розмитнення. 
     
    — Що грає роль у вартості розмитнення? 
     
    — Основне — це віковий коефіцієнт. Акциз за об’єм двигуна є відносно невеликим. НДС прив’язаний до митної вартості автомобіля. Людина перед приїздом за кордон та вибором автомобіля має оцінити свої фінансові можливості. Всі необхідні параметри покупець вводить до калькулятора розмитнення і бачить, скільки має заплатити. 
     
    — Чим старіша машина, тим вона дорожче коштуватиме. Це правда?
     
    — Таким чином Верховна Рада стимулює купувати новіші автівки з меншим об’ємом двигуна. Якщо купуємо машину 2018 року з об’ємом двигуна 1,4 літра вартістю 5,5 тис. євро, то за розмитнення такої машини ми заплатимо 1,3 тисяч євро. 
     
    — Чи справді машину за кордоном купувати вигідніше, ніж в Україні? 
     
    — Однозначно вигідніше. В наших салонах ціни кусаються. Якщо ми купуємо авто 2016—2018 року за 5 тис. євро, то 1,5 тис. становитиме вартість розмитнення. В Україні ця машина коштуватиме близько 12-13 тис. євро. 
     
    — Що хочеш додати покупцям закордонних авто?
     
    — Краще зібрати необхідну суму та переоформити закордонну машину офіційно. Це заощадить чимало коштів та збереже купу нервів. Переоформивши автомобіль, станете його справжнім власником. Також не варто забувати про авто із США, бо серед них є багато цікавих пропозицій.
     
    Варто знати
     
    28 листопада Кабмін затвердив тимчасовий порядок розмитнення авто на іноземній реєстрації, зокрема так званих євроблях.
     
    Розмитнення здійснюватиметься із певними особливостями:
    декларантом авто має право виступати фізична особа — резидент або від його імені декларування авто може здійснювати митний брокер;
    для митного оформлення євроблях подається електронна митна декларація (ЕМД);
    разом з ЕМД подаються рахунок або інший документ, який визначає вартість авто, реєстраційний документ на транспортний засіб, виданий органом країни реєстрації, та документ, що підтверджує право власності на авто або право розпоряджатися і декларувати такий транспортний засіб (тобто номінальний власник авто, щоб не сплачувати в ЕС податки, може не передавати право власності, а дати доручення на право розпоряджатися і декларувати такий транспортний засіб);
    для оподаткування транспортних засобів застосовується фактурна вартість;
    у разі відмови у митному оформленні авто заявленої фактурної вартості митний орган виносить рішення про коригування заявленої вартості і видає картку відмови, в якій зазначає причини і наводить вичерпні роз’яснення;
    доставка транспортного засобу в зону митного контролю здійснюється декларантом після подання електронної митної декларації та отримання від органу доходів і зборів повідомлення із зазначенням дати і часу пред’явлення транспортного засобу органу доходів і зборів;
    якщо після пред’явлення транспортного засобу органу доходу і зборів виконання митних формальностей не вимагає перебування транспортного засобу в зоні митного контролю, орган доходів і зборів надсилає декларанту повідомлення, що такий транспортний засіб може бути вивезено із зони митного контролю.
     
    Нагадаємо, що 23 листопада Порошенко підписав закони про розмитнення євроблях. Кошти від податків підуть до Пенсійного фонду. 
     
    Дмитро Семенюк